RNDr. Václav Exner, CSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2010 12:53:00

Jakou modernizaci pro Rusko

Jakou modernizaci pro Rusko

S modernizací souhlasí i Komunistická strana Ruské federace, má ale výhrady.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyhlásil projekt modernizace své země pod heslem »Rusko vpřed!«. S potřebou modernizace souhlasí i Komunistická strana Ruské federace (KSRF), má ale závažné výhrady k prezidentovu pojetí.

Především proto, že neobsahuje reálná opatření k její realizaci. Na zasedání jejího Ústředního výboru začátkem dubna projednali účastníci svou představu o obrození Ruska: země potřebuje víc. Pro blaho všech občanů a obnovení moci země potřebuje »socialistickou« modernizaci. Ta má být založena nejen na rozvoji vědy a techniky, ale také na zásadách vlastenectví, spravedlivosti a kolektivismu, což jsou hlavní a tradiční ruské cennosti pro většinu obyvatel. Pokrok nemůže nastat, neodpovídá-li tomu politický systém, nemají-li záměry oporu ve společnosti.

Gennadij Zjuganov, předseda ústředního výboru, varoval před nebezpečím rozpadu a krachu země, kdy třetina obyvatel žije v chudobě. V té souvislosti uvádí varující údaje: Od r. 1991 se počet vědců snížil na třetinu a mají krajně nízký sociální statut. Emigrovalo 800 tisíc vědců. V RF teď pracuje 25 tisíc doktorů věd, ale jen v USA je jich 17 tisíc z bývalého SSSR. Výdaje na vědu jsou 17krát nižší než v USA, 12krát nižší než v EU, 6,4krát nižší než v Číně, 1,5krát nižší než v Indii. Prakticky úplně zničen je systém profesního technického vzdělávání. Krajně chybí kvalifikovaní pracovníci. Zrušena byla záruka práce absolventů.

Dva miliony dětí a mládeže neumějí číst a psát. KSRF pokládá proto za nutné překonat zaostávání v nejkratší možné lhůtě. Kromě technické modernizace a obnovy výroby na základě nejlepších technologií jménem strany žádá také politickou modernizaci - změnu mocenského systému a společenskou modernizaci vedoucí ke zvýšení životní úrovně.

Je nutné mobilizovat všechny síly společnosti, vlasteneckou energii na uskutečnění záměrů vedení země. Mezi konkrétními opatřeními jmenuje návrat přírodního bohatství Ruska do vlastnictví společnosti, rozhodujících odvětví a podniků a progresivní zdanění, což by poskytlo hlavní zdroje pro rozvoj vědy, technické přezbrojení a sociální změny. Opřít se o vlastní ruské vysoké technologie, odvětví a podniky ukazující cestu.

Ke změně je třeba vyčleňovat na vědu nejméně čtyři procenta hrubého domácího produktu, osvobodit akademii věd a její instituce od daní, podpořit výdaje soukromého sektoru na vědu a technický rozvoj a zřídit investiční fondy podniků. Platy ve vědě a vzdělávání jsou nepřiměřeně nízké a měly by být zvýšeny aspoň o polovinu. Na obnovu země jsou potřeba kolosální prostředky, ale jen v r. 2009 bylo vyvezeno 65 mld. USD zisků.

Politická modernizace vyžaduje zákonnost v zemi a pevné sociální záruky. Nespokojenost vytváří revoluční situaci - alternativou pro změny jsou svobodné a čestné volby. Ty současné KSRF za takové nepokládá. Žádá zákon o zárukách opoziční činnosti. Strana v rámci programu »Cesta Ruska - kupředu k socialismu« aktuálně předložila zákonné iniciativy týkající se služeb pro bydlení, jejichž náklady by nepřesáhly 10 procent příjmů rodin, program překonání masové bídy, zvýšení podpory veteránů, mateřství a dětí a návrh zákona umožňujícího oprávněné znárodňování a zastavení rozprodeje státního vlastnictví. Bez obnovy dobrovolného svazu bratrských národů, které byly v SSSR, především Ruska, Běloruska, Ukrajiny a Kazachstánu, nelze dnes hovořit o jakýchkoli perspektivách jejich rozvoje. Obroda Svazu je společnou nadějí pro lepší budoucnost. Jen rozhodná změna státního směřování, společenských vztahů a pevných morálních postojů může vést k zásadní změně stavu země.

Protože rozvoj a změny jsou nemyslitelné bez vysoce kvalifikovaných kádrů ve všech vedoucích odvětvích i v sociální sféře, požaduje strana okamžitě přestat se stavem, který označuje jako ničení středního a vysokého školství, učinit je znovu bezplatnými a dostupnými, zachovat jejich světský a rozvojový charakter, stejně jako zabezpečení přístupnosti kultury vycházející z tradic ruské civilizace.

Účastník zasedání Jaures Ivanovič Alferov, člen ÚV a nositel Nobelovy ceny, pokládá vysoké technologie nejen za základ průmyslu, ale i budoucnosti Ruska. Požadoval podporu diverzifikace hospodářství s jejich využitím. Podle něj je v akademii věd hlavní věda, na vysokých školách hlavní vzdělávání. Pro výchovu odborníků je nutné nejméně magisterské vzdělání, současný systém zkoušení pomocí testů je odchodem od skutečné přípravy odborníků. Rozpad SSSR pokládá za tragédii pro jeho bývalé občany i pro celý svět. Uvedl pro to řadu důvodů. Citoval mínění lektora z Polytechnického institutu: »Soukromé vlastnictví zbraní a výrobních prostředků je rakovinným nádorem země a byznys a podnikatelé jsou jeho metastázami.« Zakončil: Věda má být žádoucí - podmínky pro to je třeba zajistit právě dnes.

Některé podobné myšlenky týkající se žádoucího směru rozvoje naší země najdeme ve volebním programu KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny. Souhrnně ale, když odhlédneme od slov většinou nedoprovázených činy, především státní orgány - a také orgány Evropské unie - ponechávají technickou a rozvojovou modernizaci trhu soukromému sektoru. Pokládám to za nesprávné. I my bychom měli prosadit tento problém jako jeden z nejdůležitějších.

Václav EXNER, poslanec a kandidát KSČM pro volby do PS PČR v Praze
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama