RNDr. Václav Exner, CSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2010 11:57:00

Švýcaři nechtějí krátit penze

Švýcaři nechtějí krátit penze

V referendu, jež proběhlo 7. března, švýcarští voliči drtivě porazili vládu, která ve shodě s lidoveckými a liberálními stranami navrhla krácení důchodů jako součást opatření k překonání současné krize.

Ta se dotýká i Švýcarské konfederace, i když nakonec loňský státní rozpočet skončil s přebytkem 2,7 miliard franků.

Také další hospodářské ukazatele jsou ve srovnání s většinou zemí poměrně příznivé, například oficiálně evidovaná nezaměstnanost se drží okolo 4,5 procenta. Při účasti 45 procent voličů si 72,7 procenta z nich nejspíš řeklo, že není tak zle, aby bylo nutné sahat na důchody. Ty jsou přitom ve Švýcarsku průměrně 60procentní vůči poslední pobírané mzdě. Mají tedy úroveň, o které si čeští důchodci mohou nechat zdát, i když podmínky nejsou zcela stejné.

Švýcaři se nenechali zastrašit ani tvrzením vlády, že během několika let nemusí v penzijních pokladnách být dost peněz. Zdá se však, že rozhodlo rozzlobení voličů nad tím, že vláda pomohla bankovnímu sektoru, to jest především soukromým bankám, na prvním místě UBS, k udržení jeho »stability« poskytnutím miliard franků. Na potřebnou stabilizaci důchodů, dokonce potřebnou až v průběhu dalších let, snad už po krizi, vláda zřejmě dát nehodlá.

Také ve Švýcarsku se stalo oblíbeným pochopitelné heslo »Ať za krizi platí ti, kteří ji způsobili!« To doprovází kampaň proti bezpracným a nepřiměřeným ziskům a astronomickým příjmům. Dostává se do švýcarského parlamentu, který má projednat návrh zákonných norem k regulaci v této oblasti a také je pak předložit k referendu. Vedení hospodářských svazů je zděšeno. I Švýcarsko jde doleva.

My můžeme jen závidět dobrý švýcarský zvyk a právo občanů vyjádřit se v lidovém hlasování ke všemu, co je podle daných pravidel uznáno za hodné takového postupu.

Václav Exner, poslanec a kandidát KSČM pro volby do PS PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama