RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.12.2014 11:56:14 - bartošekmartin

Havel prezidentem

Hodně se teď řeší, jak je možné že i komunisté podpořili na prezidenta Havla? Máte proto nějaké vysvětlení či dokonce nějaké bližší informace? Děkuji za odpověď a přeji hodně štěstí do nového roku

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.01.2015 10:35:29 - RSDr. Miroslav Opálka
Vážený pane Bartošku,
děkuji Vám za otázku, ale asi pro Vás nemám úplnou a uspokojivou odpověď. V té době jsem nebyl v celostátní politice zapojen a sám jsem si hledal nové zaměstnání. Mohu jen připomenout, že tlak OF a médií byl až hysterický. Vše bylo v kvasu a každý nepohodlný postoj byl nelítostně pranýřován. Proti Ústavě ČSSR a platným zákonům se vyměňovali poslanci na všech úrovních... Nikdo si v té době nepřál rizika nezvládnutých nepokojů či dokonce ozbrojené boje jako v Rumunsku. 
Postupem času pak vycházelo nemálo publikací, které se vracejí k tomuto období. Ze zákulisních vyjednávání po 25 letech pronikly až nyní některé informace díky novému historickému seriálu, který připravila ČT. Také někteří pamětníci sdělovali svá svědectví (někdy rozporuplná) v ČT či ČRo. Nechal bych proto na tehdejších poslancích, aby sdělili důvody svého rozhodnutí. Myslím si, že v tajné volbě by to nebylo tak jednoznačné. Ale co by to vyvolalo na náměstích si dovedu představit. Zahraničních zkušeností je dost.
S úctou
Miroslav Opálka