RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.01.2014 10:02:52 - Maxe

důchodový fond

Dobrý den,
po letech ničení a zničení důchodového fondu, myslíte si, že by stálo zato fond "alespoň virtuálně" založit a vést?
Můžeme-li být atakováni dnes a denně údajem a zastrašováním, jak roste zadložení státu, pak moje myšlenka je začít prezentovat z měsíce na měsíc, KOLIK BYLO ODVEDENO = PŘÍJEM DO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ od firem za zaměstnance, od OSVČ, podnikatelů, atd. Chybí mi NÁZORNÁ prezentace jako protiváha Vybráno soc. pojištěním - Vydáno na důchody (starobní).
2. dotaz: Vadí vám (KSČM), stejně jako mně, že církevní hodnostáři všech kategorií mají placeno sociální pojištění (a zdravotní pojištění) HRAZENO STÁTEM? Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.01.2014 9:13:19 - RSDr. Miroslav Opálka

1. Žádný důchodový fond neexistoval. Jde o podvrh, kterého se chopila ve své volební kampani i paní Bobošíková. Dodnes jsou tyto nepravdivé informace přeposílány po internetu. Do r. 1992 nebylo ani žádné důchodové pojištění, ze kterého by se fond tvořil. Zaměstnanci odváděli jen diferencované daně dle tabulek a důchody, nemocenská, zdravotnictví se platily stejně jako jiné segmenty průběžně ze státního rozpočtu.

Po zavedení důchodového pojištění se sleduje v rámci státního rozpočtu jen důchodový účet, který vykazuje celkové příjmy a výdaje v daném roce a případný přebytek či deficit. Musím s politováním konstatovat, že součet jednotlivých ročních výsledků hospodaření je vysoce deficitní a nebylo co vytunelovat. To je důsledek úmyslné legislativní praxe pravice.

Byly kdysi úvahy o zapojení části peněz z privatizace do reformy důchodového systému, ale k tomu nakonec nedošlo a pravice využila tyto plánované prostředky jinak. Je to sice škoda, nešlo však o deponované peníze v nějakém penzijním fondu. Jen o úvahu. Státní pilíř byl a zatím je průběžný. Co se dnes vybere na pojistném, zítra se vyplatí na důchodových dávkách. Někomu určitě vadí, že takto nelze žádné peníze vykrást. Já se snažím o to, aby takovýto systém vydržel i pro další generace.

Informace o příjmech a výdajích důchodového účtu – části ČSSZ jsou přístupné na webu jako Výroční zprávy za jednotlivé roky. Viz http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2013/2013-07-vyrocni-zprava-cssz-seznamuje-s-cinnostmi-a-ukoly-roku-2012.htm

Osobně nejsem zastáncem samostatného důchodového fondu. Dnes musí státní rozpočet mandatorní výdaje zajistit, ale samostatný fond by měl správní a dozorčí radu a problémy stejné, jako např. dnes VZP, která si musí půjčovat a omezovat výdaje.

2. Co se týká nákladů na mzdy a odvody státu za duchovní apod., je to stejné jako u jiných státních zaměstnanců. Tento režim platí od doby, kdy stát zrušil možnost hospodaření církvím a náboženským společnostem na propůjčeném majetku. Pokud církve dnes dostávají tento majetek dokonce do vlastnictví, je nasnadě, že dotace státu na platy duchovním, ale i na sociální služby pro členy řádů a kongregací, jakož i odpouštění daní a různé formy dotaci ze státního a veřejných rozpočtů (kraje i obce) budou zrušeny. Otázkou je, kdy se k tomu většina Parlamentu ČR odhodlá. 

Děkuji za důvěru a jsem s úctou

Miroslav Opálka