ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2013 20:21:29

Návrh finanční disciplíny výrazně znevýhodňuje české zemědělce

Návrh finanční disciplíny výrazně znevýhodňuje české zemědělce

Až o pět procent z částek plynoucích z přímých plateb Evropské unie by mohli v následujících letech přijít čeští zemědělci.

Až o pět procent z částek plynoucích z přímých plateb Evropské unie by mohli v následujících letech přijít čeští zemědělci. A to v případě, že Evropský parlament odsouhlasí návrh nařízení Evropské komise, který počítá se snížením přímých plateb tehdy, pokud bude překročen pro určitý rok dílčí strop pro výdaje, jež souvisí s trhem a přímými platbami v rámci víceletého finančního rámce.

Všem zemědělcům však nebude ukrojeno stejným metrem. A Česká republika by byla tou, které budou přímé platby pokráceny nejvíce. O návrhu, který počítá s takzvanou finanční disciplínou, již hlasoval Zemědělský výbor Evropského parlamentu.

,,Obecně podporuji nastavení rovných podmínek v přístupu k jednotlivým členským státům a zároveň odmítám zavedení jakýchkoli opatření, která rozlišují úroveň podpory podle uměle zvolených kritérií. V této souvislosti jsem hlasoval pro pozměňovací návrh, aby finanční disciplíně podléhaly veškeré částky přímých plateb bez aplikace jakéhokoli omezení," vysvětluje Robert Dušek, člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu.

Ponížení částek by se totiž dle současného návrhu týkalo zemědělských podniků, kterým by náležela přímá platba vyšší než 5.000 EUR. A to je podmínka finanční disciplíny, která výrazně znevýhodňuje právě české zemědělce. Pokud by prošel návrh v takové podobě, Česká republika, která má větší průměrnou velikost zemědělských podniků, by musela přispívat na finanční disciplínu výrazně více, než členské státy s malou průměrnou velikostí firem. Například sousední Polsko, kde je většinové zastoupení menších farem s příjmem nižším než 5.000 EUR, by bylo od finanční disciplíny prakticky osvobozeno.

,,Pozměňovací návrh na výboru neprošel, jelikož stejný počet poslanců hlasoval za i proti.  Jsem však připraven ho podpořit znovu na plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku.  Podle odborného odhadu by totiž vyjmutí částek přímých plateb do 5.000 EUR z mechanismu finanční disciplíny znamenalo pro ČR nejvyšší podíl částky ze všech členských států Evropské unie," upozorňuje Robert Dušek.

Výrazné a nerovné snížení přímých plateb by české zemědělce postihlo již v příštím roce. Veškeré žádosti na přímé platby převyšující částku 5000 EUR, které jsou předloženy v roce 2013, se snižují o 4,981759 procent. Snížení se netýká Bulharska, Rumunska a Chorvatska, protože tyto země jsou ještě ve fázi zavádění přímých plateb.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama