Rožnov pod Radhoštěm [okres Vsetín]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2013 8:35:22

Hradišťan podpoří koncertem v Rožnově Koalici STOP HF

Hradišťan podpoří koncertem v Rožnově Koalici STOP HF

Hydraulické štěpení břidlic v ČR a následná těžba tzv. břidličného plynu. To je nebezpečí, které hrozí několika regionům v České republice, Valašsko nevyjímaje.

A právě na podporu přijetí zákona zakazujícího tuto těžbu, pořádá Koalice STOP HF koncert, na kterém v Rožnově ve středu 30. ledna vystoupí Hradišťan s Jiřím Pavlicou.

Vystoupení Hradišťanu a cimbálové muziky Kotula z rožnovské ZUŠ má název „Koncert za živou vodu“. Hlavním cílem koncertu je podpora přijetí zákona zakazujícího průzkumné hydraulické štěpení břidlic a následnou těžbu tzv. břidličného plynu. Sdružení Koalice STOP HF hájí zájmy několika regionů ČR před „břidličnými plyny“. „Naše sdružení, založené v únoru 2012, dnes čítá kolem půl milionu sympatizantů včetně Valašska, které je jedním z nejvíce ohrožených území. V Koalici jsou za Valašsko přímo zastoupeny Hustopeče nad Bečvou, Dřevohostice, Střítež nad Bečvou a celé sdružení měst a obcí na ochranu Beskyd,“ popsal vedoucí národní kampaně Koalice STOP HF Jiří Malík a doplnil: „Koalice vytváří účinný tlumící polštář oproti klamavé kampani těžařské loby v médiích. V současné době je ČR uklidněno moratoriem, které zakazuje těžbu břidličných plynů. Toto moratorium však stále neplatí. Ministerstvo životního prostředí stále připravuje novely tzv. Horního zákona a některých dalších. Je potřeba neustále nabádat, aby v dotčených regionech bylo zakázáno hydraulické štěpní a následná těžba plynu.“

Starostka Rožnova Markéta Blinková již dříve uvedla, že není možné těžit nerostné bohatství země, ničit při tom nenávratně krajinu a především přinášet zisk úzké skupině lidí. „Obecně jsem přesvědčena o tom, že nerostné bohatství má sloužit občanům České republiky a samotnému státu,“ řekla starostka Blinková.

„Aktivita STOP HF je naší snahou ochránit vodu a krajinu v našem regionu. Kromě oblasti Trutnovska, Broumovska, Náchodska a Berounska se totiž plány na těžbu břidlicového plynu týkají také území Valašska v rozsahu 946 km2,“ varovala starostka Rožnova Markéta Blinková.

Koncert Hradišťanu a CM Kotula se uskuteční ve středu 30. ledna od 18.00 hodin ve Společenském domě v Rožnově pod Radhoštěm. Vstupenky jsou mimo jiné k dostání v Turistickém informačním centru města a v T klubu - kulturní agentuře.

Plakát k akce naleznete zde.

Zvuková verze


Zpracoval:
Tomáš Gross
tiskový mluvčí
MěÚ Rožnov p. R.
Masarykovo náměstí 128-129
756 61 Rožnov p. R.,
tel.: 571 661 137
gross.os (zavinac) roznov.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama