Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2014 19:10:59

České znalosti o Evropském parlamentu a jeho fungování jsou tristní

České znalosti o Evropském parlamentu a jeho fungování jsou tristní

Asi jste to také slyšeli nebo četli. Podle některých soudců Nejvyššího správního soudu hraje Evropský parlament méně významnou roli, jak parlamenty národní. Chápu, že znalosti o EU jsou v České republice obecně velmi špatné, ale u soudců?

Když jsem ve středu citovali kolegům na frakci z tiskové zprávy Nejvyššího správního soudu a odůvodnění přerušení řízení za účelem postoupení stížnosti Ústavnímu soudu, řada z nich kroutila nechápavě hlavou. 

Především je zaujalo tvrzení v tiskové zprávě soudce zpravodaj Tomáš Langášek, který v odůvodnění tvrdí, že Evropský parlament hraje ve fungování Evropské unie zatím méně významnou roli, než jakou hrají národní parlamenty ve fungování členských států, proto se tato klauzule jeví jako méně potřebná než ve volbách do Poslanecké sněmovny, ve kterých ji už dříve Ústavní soud schválil. 

Evropský parlament má klíčovou roli v EU 

Výborné znalosti fungování a významnosti parlamentu prokázali soudci Nejvyššího správního soudu Kühn, Malík a Výborný. Ti ve svém disentním názoru napsali, že Evropský parlament sice stále ještě nemá zákonodárnou iniciativu, může však Komisi žádat o předložení aktu Unie – ta sice nemusí poslechnout, musí však sdělit Parlamentu důvody. 

Parlament sice není výlučným zákonodárcem, jak je tomu na národní úrovni, podílí se však na řádném legislativním postupu rovným dílem s Radou. Dále volí předsedu Komise, schvaluje ostatní členy Komise jako sbor, může Komisi vyslovit nedůvěru, volí Evropského veřejného ochránce práv, vyslovuje nedůvěru Komisi atd.
 
Evropský parlament je institucí složitější a proto jsou jednání náročnější

Role Parlamentu v řádném legislativním postupu je sice komplikovaná, je však v evidentním rozporu s představou roztříštěného tělesa obdařeného spoustou nezařazených solitérů. Evropský parlament se podílí na přijímání legislativy rovným dílem s Radou. 

V případě, že není nalezena shoda, existuje dohodovací výbor složený ze stejného počtu členů obou institucí. Nedojde-li k dohodě, návrh bude odmítnut, což se ovšem v praxi zatím stávalo výjimečně. A určitě nezanedbatelná je i role Evropského parlamentu v šíření demokracie, když jsou to právě evropští zákonodárci, kteří v nedemokratických zemích často upozorňují na porušování lidských práv. Ale stejně se tu budeme v naší malosti koukat na Evropský parlament a jeho roli skrze prsty.

Přeji hezký den a veselou mysl.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama