Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2014 16:48:31

Jde skutečně Ondřeji Liškovi o lidi?

Jde skutečně Ondřeji Liškovi o lidi?

Demokracie je založena na právu a právo na logice. Proto nelze zeleným a pirátům ubírat právo na stížnost na volby. Chápal bych ji však v momentě, když by někdo nezapočetl jejich hlasy nebo během voleb podváděl. Ale kvůli tomu, abych byl europoslanec

 Předně musím uvést, že patřím k lidem, kteří pirátům mandát přáli. Dnes již bývalý šéf pirátů Bartoš se choval v kampani velmi slušně a korektně a nic na tom nezmění ani případná stížnost. U Ondřeje Lišky však takový pocit nemám. Utvrdil mě v tom včerejší rozhovor u Daniely Drtinové, kde pořád opakoval, že svou stížnost dává k soudu kvůli lidem, nikoliv kvůli sobě. Opravdu? Mám pocit, že ani Ondřej Liška ve své tvrzení nevěří.

Volby nebyly nezákonné ani protiústavní

I když se ve volbách vyskytly individuální chyby v počtu preferenčních hlasů, nedosáhly takových rozměrů, abychom mohli pochybovat o jejich výsledku i o tom, že by volby v Česku byly demokratické. Piráti i Zelení znali předem pravidla a věděli, že musí získat přes 5 procent na mandát. A namísto stížností by se měli ptát, co pro to udělali? Kolik lidí v kampani osobně oslovili?

Od malička upřímně nesnáším lidi, kteří regulérně prohrají a pak chtějí zpětně měnit pravidla. Je to jako ve fotbale, kde tým prohraje jedna nula vlastním gólem a pak se chce soudit o to, aby vlastní góly nebyly počítány nebo byly počítány ve prospěch týmu, který prohrál.

Bouře ve sklence vody aneb rozšiřme si právní povědomí

I kdyby Ústavní soud rozhodl ve prospěch stěžovatelů, tak to na mandáty nebude mít žádný vliv. To by musel Ústavní soud rozhodnout nejpozději do doby, než se ustanoví jednotlivé výbory, tzn. do druhého týdne v červenci. To je ale krajně nepravděpodobné. Nejvyšší správní soud má na vyřízení (předání) stížností 20 dnů, takže k Ústavnímu soudu se fyzicky dostanou nejdříve koncem června.

Jakékoliv "mazání" mandátů by bylo již teď, natož až po zahájení první schůze nebo ustavení výborů, nepřípustným zasahováním do právní jistoty a volebních práv. Ústavní soud by musel rozhodnout do 10. července, což je z hlediska procesu nemožné. A europoslanci již osvědčení od státní volební komise mají. Takže požadované předběžné opatření, ve kterém zelení a piráti požadují jejich nevydání, je bezpředmětné. Prostě i prohrávat se musí umět.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama