Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2016 8:11:09

Kardinál podpořil snahu zapsat broumovské kostely na seznam UNESCO

Kardinál podpořil snahu zapsat broumovské kostely na seznam UNESCO

Praha/Broumov - Kardinál Dominik Duka udělením svém záštity otevřeně podpořil snahu místních památkářů, obyvatel a farníků spolupracujících s týmem europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) zapsat broumovský klášter a kostely na seznam UNESCO.

 Zdechovský věří, že se do konce prázdnin podaří získat i oficiální podporu od pana prezidenta a ministra kultury, kteří taktéž přislíbili pomoc.

„Z udělené záštity mám obrovskou radost, protože ač se to nemusí na první pohled zdát, je zapsání, a tím i záchrana těchto památek včetně navrácení kulturního života do jejich prostor, aktivita, která musí být vnímána v širokém kontextu,“ vysvětluje Zdechovský a dodává, že ještě zdaleka není vyhráno: „Jsou to tisíce hodin, které nám to již zabralo a zabere, ale jsme běžci na dlouhou trať. Celý tým pevně věří, že se nám to podaří a Královéhradecký kraj konečně bude mít svou vlastní památku světového významu.“

Kostely zatím určitě chceme dát na seznam český a evropský,“ doplňuje broumovský děkan Martin Lanži, který v současné době pomáhá s přípravou dokumentace, jež je dalším potřebným krokem na cestě k zápisu těchto unikátních architektonických staveb na seznam UNESCO. Farnost chce i více spolupracovat s městem a představiteli Broumovského kláštera. „Velmi nám s tím pomáhá Královéhradecký kraj s jeho bruselským zástupcem a také šéf krajských památkářů z Josefova. Bez jejich obrovského nasazení a pomoci bychom to rozhodně nezvládli,“ dodal děkan Lanži.

Jitka Fialová

Doplňující informace:

http://www.tiskovky.info/tiskove-zpravy/prezident-i-ministr-kultury-podporuji-snahu-zapsat-broumovske-kostely-do-unesco
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama