Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2015 16:30:49

Podle norských matek je Michaláková symbolem boje proti Barnevernetu

Podle norských matek je Michaláková symbolem boje proti Barnevernetu

Brusel – Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) přijal v Evropském parlamentu v Bruselu představitelky norských matek, které přišly o své děti.

 Jedna je neslyšící a zdravotní sestra proto usoudila, že synovi bude lépe ve zdravé pěstounské rodině. Druhá vychovala 2 děti. Vzali jí až posledního syna, který je autista, když mu bylo 14 let. Ani jedna z nich nebyla nikdy trestně stíhána a důvodem odebrání bylo postižení dítěte nebo matky.

„Norský systém je velmi uzavřený, nic nelze medializovat, protože to pak přitíží při řešení sporu. Během dvou let bylo v Norsku rodičům odebráno šest set dětí. Často k odebrání stačí, pokud dítě nebo jeho rodič má handicap,“ svěřila se Zdechovskému Inger Mohus, podle které Eva Michaláková a lidé v Česku jsou v Norsku obdivováni za to, že dokázala otevřít dlouho tabuizované téma Barnevernetu a jeho praktik.

V Norsku přichází o své děti nejen cizinci

V Norsku přicházejí o své děti nejen cizinci, ale i samotní Norové. Potvrdila to norská matka Inger Mohus, která přišla o svého čtrnáctiletého autistického syna. Podle Norky May Angelica Lund rozhodují norské soudy neobjektivně a soudci jsou úzce provázání se sociálním úřadem Barnevernet, což někteří v posledních měsících i otevřeně přiznali v tamních médiích. 

Podle českého europoslance Zdechovského je důležité, aby o norských praktikách a zdejším netransparentním systému věděla mladá generace Norů. „Znám opravdu desítky případů rodičů, kterým norské úřady odebraly děti. Není možné mlčet, když vám úřady neoprávněně odeberou děti,“ zdůraznil Zdechovský a doporučil May Angelice Lund  a Inger Mohus, aby v monitorování případů odebraných dětí v Norsku pokračovaly, aby oslovovali své poslance a dávali o tom vědět veřejnosti.

             Michalákovou podpořili dopisem i indičtí intelektuálové   

Norským odebíráním dětí se bude v příštích týdnech zabývat Evropský parlament na jednání Petičního výboru, který opakovaně dostal podnět z různých zemí EU. Případ Evy Michalákové totiž vyvolal obrovskou míru solidarity po celém světě. Naposled se veřejně ozvali indičtí akademici, manažeři a spisovatelé, kteří adresovali dopis norskému velvyslanci v Dílí, aby se zasadil o vyřešení případu Evy Michalákové. Podle jejich názoru by se děti měly vrátit rodičům, případně prarodičům do České republiky.

Eva Fruhwirtová

Výzvu indických akademiků najdete zde:

http://www.barnevern.org/india-stotter-tsjekkia-i-eva-michalakova-saken/

Diskuse o norském systému v indické televizi:

https://www.youtube.com/watch?v=NXMQ4zeb58g&feature=youtu.be&app=desktop

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama