Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2014 9:34:44

Zajímavé euroomyly Petra Macha

Zajímavé euroomyly Petra Macha

Zajímavé bylo si v poslední době přečíst a poslechnout si dva rozhovory s předsedou Svobodných Petrem Machem, o nichž bude řeč v tomto článku. Díky nim jsme se mohli přesvědčit o dvou věcech.

 Přestože mám k otevřenosti Petra Macha a zdravému euroskepticismu respekt, některá jeho vyjádření působí úsměvně. Například ty, které se týkají výborů. Některé jsou způsobené neznalostmi fungování Evropského parlamentu, ale institucí v Evropské unii vůbec. Jeho rozhovor si v Bruselu pobavení úředníci evropských institucí posílají mezi sebou s přípisem, že jde o dalšího „odborníka“.

Členství ve výborech je o každodenní práci

Připomeňme si, co nám říkal Petr Mach v květnu těsně po evropských volbách v rozhovoru pro Českou pozici: „Zapojovat se do výborů mi užitečné nepřijde, nechci se nijak specializovat. Mám i podezření, že členství ve výborech je trochu úplatkem EU. Poslanci jezdí do Bruselu pro příspěvky, a stávají se tím zajatci Unie.“

V tomto případě zní „mám podezření,“ přinejmenším nepatřičně. Práce je výborech je jedna z nejdůležitějších prací v Evropském parlamentu, protože právě tam se tvoří ve spolupráci s Evropskou komisí legislativa.  Proč si tedy Petr Mach dopředu nezjistil, jak výbory fungují a to nejlépe předtím, než začal kandidovat?

A „příspěvky“ poslanci nedostávají jako úplatek, ale jsou to diety, ze kterých by měl europoslanec si uhradit ubytování, stravu, popřípadě dopravu z Evropského parlamentu do hotelu nebo na schůzky. Pokud je poslanec aktivní, tak mu částka na dietách nepokryje denní náklady, protože Brusel patří k jednomu z nejdražších měst v Evropě a poslanec by si měl vše platit sám.

Minivýbory v Evropském parlamentu neexistují

Nyní je Petr Mach členem dvou výborů - rozpočtového a ústavního. Přičemž se v pátečním rozhovoru pro iDnes nechal slyšet, že z rozpočtového prý ale vystoupí a ústavní výbor je pouze „minivýbor“. Jen tak pro okraj. Ústavní výbor není žádným minivýborem, jak tvrdí, naopak platí za jeden z klíčových výborů. Chodí do něho největší právní esa z celé EU o směřování unie, protože se v něm rozhoduje o věcech s dopadem na fungování celé EU.  

Jedním dechem Petr Mach dodává, že se „teprve rozkoukává a třeba se ukáže, že to je jinak.“ Jen aby věcí, které ho ještě překvapí, nebylo mnohem více…třeba to, že se nedají výbory neustále měnit jako ponožky. Máme tedy jeho výroky chápat tak, že EU vlastně moc nerozumí a že si vše ještě musí zjistit? Zajímavé zjištění u politika, který nám několik posledních let s tak neochvějnou sebejistotou tvrdí, že musíme odejít, protože členství v EU je pro nás nevýhodné.

Doufám, že resty ve znalostech evropské problematiky si Petr Mach během několika příštích týdnů doplní, protože jako člověka ho mám celkem rád. Třeba nakonec i on zjistí, že britský euroskepticismus je naprostá hloupost a být součástí EU je pro nás výhodné nejen ekonomicky, ale především politicky. A my mu pak třeba promineme ten úlet s otočením zády při Ódě na radost, co říkáte?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama