ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2012 16:48:00

ČR a Irák chtějí rozvíjet spolupráci

ČR a Irák chtějí rozvíjet spolupráci

Předseda vlády Petr Nečas dnes v Praze přijal iráckou vládní delegaci vedenou vicepremiérem pro energetiku Husajnem al-Šahristáním.

Návštěva vicepremiéra a klíčových iráckých ministrů v České republice realizovaná jen osm měsíců po oficiální cestě českého premiéra do Bagdádu potvrzuje mimořádně dobré a intenzivní česko-irácké vztahy a přispívá k dalšímu rozvoji politické, obchodní a vojenské spolupráce.

V návaznosti na výsledky jednání premiéra Nečase v Iráku v květnu 2011 byl tématem dnešních jednání ve Strakově akademii další rozvoj spolupráce mezi oběma zeměmi včetně spolupráce politické, transformační a vojenské, stejně jako  zapojení českých firem do rekonstrukce Iráku.

Premiér Petr Nečas při setkání zdůraznil, že Česká republika na základě své vlastní historické zkušenosti vnímá náročnost transformace země a snaží se podpořit Irák v procesu rekonstrukce ekonomiky a budování demokratických institucí. V minulosti např. Česká republika vyslala do Iráku polní nemocnici a instruktory, kteří cvičili příslušníky vznikající irácké armády a policie. Dnes v rámci transformační spolupráce Česká republika připravuje nové vzdělávací programy pro irácké úředníky zaměřené zejména na energetiku a vodohospodářství.

Premiér Nečas dále ujistil partnery, že Česká republika hodlá i nadále napomáhat Iráku k zajišťování jeho bezpečnosti. Česká strana již dříve učinila Iráku širokou nabídku možné spolupráce v oblasti vojenské techniky, v čele s možným prodejem podzvukových českých letounů L-159, ale také modernizace iráckých tanků T-72, či vrtulníků Mi-17. O těchto nabídkách s iráckou vládou nyní dále jedná.

Premiér Petr Nečas připomněl, že Československo kdysi vybudovalo významnou část iráckých petrochemických kapacit a dnes české firmy úspěšně navazují na tuto tradici - účastní se výběrových řízení na rekonstrukci stávajících či výstavbu nových ropných zařízení, zapojují se i do
rekonstrukce v oblasti vodohospodářské infrastruktury.

Příkladem úspěšného uplatnění v Iráku a dokladem toho, že české firmy mají možnost navázat na obchodní vazby z minulosti a dobrou pověst, kterou mají v Iráku české výrobky, je také tradiční výrobce traktorů Zetor. V minulosti se jeho traktory montovaly v Iráku pod značkou Antar, v průběhu loňské návštěvy premiéra Načase v Bagdádu Zetor dojednal nový kontrakt na prodej stovek traktorů do Iráku a dnes jedná o jeho dalším rozšíření.

Vicepremiér al-Šahristání potvrdil dosavadní velmi úspěšné působení českých firem v Iráku a zdůraznil, že obnova Iráku znamená velkou příležitostí pro české podniky, neboť řada sektorů iráckého hospodářství je od základů rekonstruována.

Irácký vicepremiér přijel do Prahy v čele početné delegace, jejímiž členy jsou ministr průmyslu a minerálů Ahmed Násir al-Karboli a ministr kultury a úřadující ministr obrany Sádún al-Dulejmí, předseda Národní investiční komise Sami al-Arádží a zástupci dalších významných institucí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama