ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2011 12:58:08

ČR podporuje proevropské směřování Ukrajiny

ČR podporuje proevropské směřování Ukrajiny

Premiér Petr Nečas se dnes v Praze setkal se svým ukrajinským protějškem Mykolou Azarovem.

„Je to po pěti letech návštěva ukrajinského premiéra v České republice a uplynuly tři roky od návštěvy českého premiéra na Ukrajině,“ řekl po jednání předseda vlády Petr Nečas. „Podporujeme proevropské směřování Ukrajiny. Chceme zdůraznit, že Ukrajina patří k našim prioritám v oblasti
vnějších ekonomických vztahů,“ dodal premiér.

Česká republika má zájem o všestranný rozvoj spolupráce s Ukrajinou, především v oblasti energetiky, strojírenství, chemického průmyslu nebo ekologických technologií. Ukrajina představuje důležitého partnera pro Českou republiku v rámci Východního partnerství. „Podporujeme aktivní reformní politiku těchto zemí,“ dodal Petr Nečas.

„Chci vám poděkovat za velmi srdečné uvítání. Velmi velkou pozornost na Ukrajině věnujeme našemu rozvoji vzájemných vztahů,“ řekl premiér Mykola Azarov. „Vzájemný obchod s Českou republikou se během krize podstatně propadl, dnes opět dochází k oživení,“ dodal ministerský předseda Ukrajiny.

Spolupráce ve školství, kultuře a vědeckotechnické oblasti

Zástupci České republiky a Ukrajiny dnes zároveň podepsali tři smlouvy o spolupráci obou zemí. První z nich upravuje výměnu informací, pedagogů a studentů ve vědeckotechnické oblasti. Další dokument je zaměřen na podporu spolupráce v oblastech kultury a umožňuje také výměnu odborníků.

Další podepsaná smlouva zajišťuje spolupráci v oblasti vzdělávání a vědy na léta 2012 až 2015. Smluvní dokument podporuje vzájemné výměny akademických pracovníků a studentů vysokých škol, stanovuje podmínky výměn lektorů mateřského jazyka, vymezují délku studijních pobytů, podporuje přímou spolupráci veřejných vysokých škol v České republice se státními vysokými školami na Ukrajině.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama