ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2010 14:00:00

Kabinet odložil schválení Konvergenčního programu

Kabinet odložil schválení Konvergenčního programu

Vláda odložila Konvergenční program, který předložil ministr Janota a má být základem k přijetí Eura.

Vláda odložila schválení Konvergenčního programu, k senátním novelám na zpřísnění procesu schvalování zákonů vyjádřila negativní stanoviska.

Dále také odložila novelu o financování neziskových organizací.

Vláda se na dnešním pravidelném jednání zabývala třemi senátními novelami, jejichž úkolem bylo zpřísnění procesu schvalování zákonů. Ministři s návrhem novely ovšem nesouhlasí a vláda k nim tak zaujala negativní stanovisko. Hlavními důvody bylo prodloužení procesu schvalování zákonů a výrazné posílení exekutivní složky státní moci, což by bylo v rozporu s principem dělby moci zakotveným v Ústavě ČR.

Ministři též projednávali Konvergenční program České republiky, který předložil ministr financí Eduard Janota. Tento program je základem pro přijetí eura, dále obsahuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí na příští roky. Vláda tento bod jednání znovu projedná na svém zasedání 8. února. Poté, co se vláda na tomto Konvergenčním programu shodne, jej odešle na schválení do Bruselu Evropské komisi, jejímž úkolem bude ho vyhodnotit a následně doporučit české vládě ekonomická opatření ke stabilizaci veřejných financí. Premiér Jan Fischer na tiskové konferenci po skončení jednání vlády uvedl, že ministři mají ještě v plánu prodiskutovat opatření, která by zabránila dalšímu růstu zadlužení.

Kabinet na dnešním jednání již po druhé odložil novelu, která má zjednodušit způsob poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým organizacím. Jak uvedl premiér Jan Fischer na dnešní tiskové konferenci, bude ještě třeba, aby ministr pro lidská práva Michael Kocáb doladil tento návrh s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavou Kopicovou.

Postavení Romů v České republice a jejich integrace do majoritní společnosti bylo jedním z dalších témat, kterým se dnes kabinet zabýval. Materiál předložil ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Jak ministr Kocáb uvedl na tiskové konferenci po zasedání kabinetu, česká vláda se ohradila proti evropskému průzkumu z prosince roku 2009, podle kterého se čeští Romové považují za nejvíce diskriminovanou menšinu v Evropské unii. Podle Michaela Kocába se česká vláda pokouší řešit problém otevřeně a transparentně. To však neznamená, že je schopna akceptovat, že by čeští Romové byli nejdiskriminovanější menšinou v EU. Situace Romů v ČR se podle ministra pro lidská práva zlepšila. Vychází to i ze zprávy o kanadské imigraci, kterou se dnes kabinet na jednání zabýval.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama