ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.12.2011 16:17:52

Srbsko by mělo konečně získat status kandidáta pro členství v EU

Srbsko by mělo konečně získat status kandidáta pro členství v EU

Prosincový summit Evropské unie se nezabýval jenom řešením finanční krize, ale také důležitým procesem rozšiřování Evropské unie.

Zatímco Chorvatsko podepsalo přístupovou smlouvu a mělo by se stát členem EU v létě roku 2013, Srbsko stále čeká na udělení statusu kandidátské země.  Očekávalo se, že prosincový summit EU by mohl v tomto Srbsku vyjít vstříc.  Řešení však bylo odloženo až na první čtvrtletí 2012. Hlavním důvodem byla situace v Kosovu. Jednalo se o problémy se zátarasy na hraničních přechodech mezi Srbskem a Kosovem, které vedly ke srážkám s příslušníky mezinárodních jednotek v Kosovu. 

„Srbsko by mělo konečně získat status kandidáta pro členství v EU, protože Srbsko za poslední dobu udělalo velký pokrok.  Srbsko spolupracuje s Mezinárodním soudem pro válečné zločiny v Haagu. Evropská unie by neměla nechávat Srbsko v nejistotě a nabídnout mu kandidátský status v prvním čtvrtletí roku 2012. Tímto činem výrazně přispěje ke stabilizaci celého Balkánu,“ řekl Robert Dušek, člen Delegace pro vztahy s Albánií, Bosnou a Hercegovinou, Srbskem, Černou Horou a Kosovem.

Dle názoru Německa, které vyjádřila Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu, "Cesta Srbska do EU může vést jen přes normalizaci vztahů s Kosovem. Lituji, že Srbsko se prozatím těmito očekáváními dostatečně neřídí, proto také nemůže být řeč o tom, že existují předpoklady pro udělení statusu kandidáta." V tomto smyslu Francie zastávala jiné stanovisko a uváděla, že v jednáních s Kosovem došlo v posledních dnech ke značnému pokroku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama