Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2020 4:33:00

Kraj proplatí škody, způsobené chráněnými živočichy

Kraj proplatí škody, způsobené chráněnými živočichy

Radní Zlínského kraje schválili vyplacení náhrad škod způsobených zvláště chráněnými živočichy, rysem ostrovidem a vydrou říční. Poškozeným proplatí dohromady 53 509 korun.

 „O náhradu škody zažádala paní z Velkých Karlovic, které rys usmrtil ovci. Poškozen byl také Český rybářský svaz, oblast Vsetín, který utrpěl škodu způsobenou vydrou říční,“ sdělila radní Zlínského kraje pro životní prostředí a zemědělství Margita Balaštíková.

Poškozené majitelce proplatí Krajský úřad Zlínského kraje za ovci 6 tisíc korun. Škoda způsobená Českému rybářskému svazu byla vyčíslena na 47 509 korun. Na základě ustanovení zákona č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, je právě krajský úřad příslušným orgánem pro výplatu přiznaných náhrad, hrazených ze státního rozpočtu.

Vybranými zvláště chráněnými živočichy jsou bobr evropský, vydra říční, los evropský, medvěd hnědý, rys ostrovid, kormorán velký a vlk. „Poškozený musí nejprve škodu způsobenou některým z uvedených živočichů nahlásit co nejdříve příslušnému orgánu ochrany přírody, a to podle místa, kde ke škodě došlo. Následně požádá Krajský úřad o poskytnutí náhrady vzniklé škody. Pokud byla škoda způsobena na zvířatech, musí žadatel současně dodat i protokol o ohledání veterinárním lékařem,“ uvedl Alan Urc, vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství.

V roce 2019 bylo takto proplaceno celkem 2 436 302 korun. Škody způsobené bobrem činily 888 536 korun, kormoránem 589 836 korun, medvědem 300 760 korun, rysem 9 500 korun, vlkem 218 285 korun a vydrou 429 385 korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama