Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2012 10:53:58

Hejtman Rath nemůže vše svádět na vládu

Hejtman Rath nemůže vše svádět na vládu

Vedení Středočeského kraje protlačilo rozpočet na rok 2012 s deficitem větším než tři čtvrtě miliardy korun. Oficiální zdůvodnění hejtmana Davida Ratha? Vláda nám posílá málo peněz a my nic, my muzikanti. Jak je to ve skutečnosti?

Hejtman Rath by se měl podrobněji seznámit s principy financování krajských rozpočtů, především v oblasti daňových příjmů. Zde kraje i obce dostávají peníze podle jasně stanoveného klíče, který je dán zákonem a dalšími předpisy. Pro rok 2012 k žádné změně nedochází. Nejedná se tedy o libovůli vlády, jak se nám pan hejtman snaží vsugerovat, ale o příjmy, které jsou pro všechny úrovně veřejných rozpočtů společné. A ty jsou závislé na hospodářském vývoji, konkrétně zejména na tom, jaká bude poptávka po českém zboží v zahraničí. Neřešená dluhová krize v Evropě pak může daňové příjmy státu i Středočeského kraje ohrozit.

 Dotace, které vytváří další část krajských rozpočtů, vláda ovlivnit může. Nicméně zde také nelze mluvit o „vině vlády“ za obrovský schodek v roce 2012. Mírně se sice snižuje příspěvek na výkon přenesené působnosti státní správy, ale to je vyváženo přesunem části agendy v sociální oblasti na stát. Mnohem vyšší částku představují dotace do oblasti školství, ty se však v roce 2012 oproti roku 2011 nesnižují.

 Jinými slovy, nelze na jedné straně vyhazovat peníze na populistické projekty typu doprava zdarma, proplácení zdravotnických poplatků či předimenzované investice v několika málo vyvolených nemocnicích, když na druhé straně mohou klesat daňové příjmy kvůli dopadům evropské dluhové krize. Tu vláda malé otevřené české ekonomiky ovlivnit nemůže. Chápu, že zde panuje snaha zakrýt své špatné hospodaření a házet vinu na jiné. Na to však Davidu Rathovi snad již nikdo neskočí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama