Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.05.2020 9:39:32

Téměř tři pětiny Italů uvádí, že Evropská unie už nyní postrádá smysl!

Téměř tři pětiny Italů uvádí, že Evropská unie už nyní postrádá smysl!

Italové, které hodně zasáhla koronavirová pandemie, se minulý měsíc v rámci průzkumu veřejného mínění vyjádřili k EU, Číně a Německu.

Výzkum též potvrdil, že roste podpora předsedy vlastenecké Ligy Mattea Salviniho, který kritizuje Evropskou unii za svou nečinnost v počátcích koronavirové pandemie, což mělo za následek i katastrofický scénář průběhu nemoci covid-19 v Itálii a za pravdu mu dává čím dál více Italů.

Hnutí SPD zastává stejný názor na EU, jaký prezentuje náš přítel a spojenec, předseda vlastenecké Ligy Matteo Salvini, který na adresu Evropské unie uvedl: „Není to unie, je to hnízdo hadů a šakalů. Nejprve porazíme koronavirus a pak musíme přehodnotit svůj vztah k Evropě. Pomůže-li to, rozloučíme se. A ani nepoděkujeme.“ Salviniho tvrzení podporuje čím dál více Italů, což potvrdily i výsledky provedeného průzkumu mezi italským obyvatelstvem v dubnu letošního roku.

V průzkumu veřejného mínění z minulého měsíce 59 procent italských respondentů (což je téměř každých šest respondentů z deseti) uvedlo, že EU už nyní postrádá smysl. Informoval o tom iDnes.cz. V jiném průzkumu většina Italů popsala Čínu jako přítele a téměř polovina označila Německo za nepřítele. Podle průzkumu agentury Tecné je 49 procent (téměř celá polovina) Italů pro vystoupení z Evropské unie. Tento průzkum je podle novin Il Giornale úplným odtržením od předchozích dotazníků, když ještě studie z listopadu 2018 ukazovala, že v té době bylo pro odchod z Evropské unie 29 procent Italů. Je jasně vidět podpora k odchodu Itálie z EU, jenž se za ty dva roky zvýšila o 20 procent. Na těchto výsledcích lze dokladovat, jak Italové postupně mění názor na Evropskou unii, ke které oprávněně ztrácí důvěru. Reakce EU na italskou epidemii koronaviru, tak přiměla některé Italy k tomu, aby na sociálních sítích prezentovali pálení vlajky EU a vyzývali italské politiky, aby na protest odstraňovali vlajky EU ze svých kanceláří a z veřejných míst.

Italský vztah k EU dostal povážlivé trhliny už v uplynulých letech v důsledku migrační krize a kvůli evropským rozpočtovým pravidlům. Když se však nemoc covid-19 začala šířit v Lombardii, Italové automaticky čekali, že jim Evropa bez ptaní pomůže. Jenže Evropská unie se k nim otočila zády. Itálii naopak aktivně pomáhá Rusko, Čína, a dokonce i Kuba. Italské hospodářství se kvůli karanténním opatřením hroutí. Očekává se, že třetí největší ekonomika sedmadvacítky se letos zmenší o devět procent. Čelní představitelé italské vlády, centrální banky i úřadu premiéra Giuseppa Conteho hovoří o tom, že v zemi se zdvihá nebývalá vlna hněvu namířeného proti EU, která vznikla na základě hospodářských dohod podepsaných před více než půlstoletím v Římě.

V uvedených statistikách o nemoci covid-19 bylo podle globe24.cz uvedeno, že na konci první květnové soboty šedesátimilionová země eviduje celkem téměř 210 tisíc lidí nakažených koronavirem. Vyšší počty mají už jen Spojené státy a Španělsko a celkem v Itálii ke dni 2. května 2020 zemřelo už více jak 28 tisíc lidí v souvislosti s koronavirem, což je po Spojených státech nejvíce na světě.

Hnutí SPD je přesvědčeno, že EU v otázce koronaviru zcela selhala. K tomuto názoru se přiklání čím dál více obyvatel Evropské unie a ve svých zemích to dávají svým vládám hlasitě najevo. Pevně věříme, že v blízké době opustí EU další země, včetně naší republiky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama