Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2020 10:07:58

Suverenitu národních států si nesmíme nechat od Evropské unie pošlapat!

Suverenitu národních států si nesmíme nechat od Evropské unie pošlapat!

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová potlačuje svými aktivitami svobodu, demokracii a suverenitu národních států, což si v žádném případě nesmíme nechat líbit.

Česká eurokomisařka Věra Jourová získala před rokem post místopředsedkyně Evropské komise (EK) a v týmu Ursuly von der Leyenové má ve své kompetenci dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost. Za rok svého působení se velmi silně ohrazuje proti Polsku a Maďarsku, kterým chce omezit jejich svobodu a suverenitu.

Hnutí SPD zastává názor, že místopředsedkyně EK Věra Jourová ve své nové pozici činní všechna možná opatření, aby co nejvíce poškodila národní suverenitu jednotlivých členských států, a to vše s cílem, aby měla EU všechny unijní státy pod kontrolou a vštěpovala jim svou unijní neomarxistickou politiku. Ta je v současné době vedena hlavně proti Polsku a Maďarsku, neboť právě tyto státy se odmítají EU ve všem podrobovat. Chtějí si samostatně určovat svou politiku, ze které budou nejvíce profitovat jejich občané. V této souvislosti podporujeme a souhlasíme s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který žádá odstoupení Věry Jourové ze zastávaného postu v EK. Podle Orbána se totiž Jourová dopustila „hanlivých veřejných prohlášení“ o jeho zemi. Jourová navíc dle maďarského premiéra urazila občany EU maďarské národnosti tvrzením, že nejsou v postavení, aby si mohli vytvořit vlastní názor.

Věra Jourová se má podle šéfky EK Ursuly von der Leyenové zasazovat o posilování demokracie v členských zemích a společně s komisařem pro spravedlnost Didierem Reyndersem z Belgie dohlížet na dodržování vlády práva a kvalitu právního státu. Jourová též od Ursuly von der Leyenové dostala za úkol dohlížet na transparentnost legislativních procesů v EU a dbát o nezávislost žurnalistiky a svobodu a pluralitu médií. Poslední zářijový den byla Evropskou komisí zveřejněna zpráva hodnotící jednotlivé členské státy v souvislosti s dodržováním demokratických principů. Součástí této zprávy byly výsledky analýzy čtyř oblastí, justice, média, boj proti korupci a mocenská vyváženost mezi různými institucemi. Z analýzy vyplývá, že nejhůř na tom jsou Polsko a Maďarsko. Polsku se vyčítá klesající míra nezávislosti soudního systému, zatímco v Maďarsku údajně probíhá potlačování nezávislých médií a toleruje se korupce spojená s vyššími politickými činiteli. Proti těmto zemím byla ze strany EU vznesena obvinění z tolerování korupce, porušování svobody projevu a absence nezávislých soudů. Varšava i Budapešť byly na takový scénář připraveny a o několik dní dříve před zveřejněním zprávy ministři zahraničních věcí obou států oznámili vytvoření instituce, která bude dělat přesně to samé, čemu je věnována zpráva – monitorování stavu nadvlády práva v Evropské unii.

Unie bude brzy muset rozdělovat prostředky z fondu pomoci na oživení národních ekonomik zasažených pandemií. V červenci se konal mimořádný summit o rozpočtu EU, na němž bylo mimo jiné dosaženo dohody o propojení plateb s dodržováním standardů právního státu a základních evropských hodnot. A právě Německo, které nyní předsedá Radě EU, připravilo návrh vyhlášky o ekonomických sankcích vůči členským státům EU za porušení zásad právního státu. Důležitým detailem je to, že skutečnost porušování musí být potvrzena „dostatečně přímým způsobem“. Zveřejněná zpráva Evropské komise bude pravděpodobně považována za dostatečně přímé potvrzení této skutečnosti, což může pro Polsko a Maďarsko znamenat ztrátu významného podílu dotací, které dostávají z EU.

Hnutí SPD jednoznačně tvrdí, že aktivity eurokomisařky Věry Jourové v čele evropské komise, týkající se hodnot a transparentnosti a dodržování zásad právního státu, jdou proti unijním státům hájících vlastní suverenitu, a neprospívají ani českým zájmům. V hnutí SPD nechceme žádný diktát od nadstandardně placených bruselských úředníků, neboť si dokážeme svoji zemi spravovat sami. Proto prosazujeme referendum o vystoupení České republiky z Evropské unie.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama