Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2012 17:25:14

Kalouskův rozpočtový plán je pro nás jako celek nepřijatelný

Kalouskův rozpočtový plán je pro nás jako celek nepřijatelný

Vyjádření Michala Babáka k návrhu rozpočtových opatření.

Návrh rozpočtových změn představený ministrem financí Miroslavem Kalouskem není pro Věci veřejné přijatelný jako celek, i když některé kroky ministra podporují.

 Rozhodně nedopustíme zmražení důchodů, budeme bojovat za sníženou sazbu DPH u potravin, nechceme zrušení porodného a nepřistoupíme na daň na uhlí a víno. Na druhou stranu vítáme, že se ministerstvo financí ztotožnilo s naším dlouhodobě prosazovaným názorem vytvořit druhé daňové pásmo pro ty, kteří vydělávají více než 100 tisíc Kč měsíčně ve výši 31 procent. Je pro mě důležité, že v případě prvního pásma se zvažuje zvýšení daně z příjmu fyzických osob pouze o jedno procento. Věřím, že stejnou logiku uplatní resort financí i v případě zdanění firem, protože jednoprocentní zvýšení firmy nijak neohrozí, ale státu přinese do rozpočtu až 8 miliard korun.

  Co se týká daňových paušálů, jsou Věci veřejné připraveny bavit se o jejich částečném snížení, avšak pouze v případě podnikatelů s měsíčním příjmem nad 100 tisíc korun, rozhodně ne v případě drobných živnostníků. „Nesouhlasíme ale s plošnými škrty na MŠMT na rok 2012 o 4,5 miliardy. Školství vnímáme jako základ konkurenceschopnosti země a de facto jako jedno z nejdůležitějších prorůstových opatření. Tento navrhovaný škrt ze strany resortu financí považujeme za katastrofický, ohrožující stabilitu vzdělávání v zemi a mzdy učitelů. Stále jsme přesvědčeni, že významná finanční rezerva, která by mohla řešit téměř celý finanční nedostatek na rok 2012, se nachází v kapitole „všeobecná pokladní správa“ a kapitole „státní dluh“. Naši ekonomičtí odborníci odhadují tuto rezervu minimálně o 10 miliard vyšší, než kterou přiznává ministerstvo financí.

 Věci veřejné dále podporují zdanění baleného tabáku a stojí za ministerstvem financí v jednání s Evropskou komisí o výjimce na zavedení tzv. revers charge v obchodu s pohonnými hmotami. Tímto opatřením můžeme zásadně omezit šedou ekonomiku a daňové podvody na DPH u pohonných hmot. Stát by tak mohl uspořit až 10 miliard korun ročně.  Vítáme, že platí slib premiéra Věcem veřejným o snižování provozních nákladů centrální státní správy a slučování ministerstev, což pokryje církevní restituce. Další významný potenciál státních příjmů vidíme v rámci efektivnějšího zdanění loterií, které řeší nový loterijní zákon. V současnosti je tento legislativní návrh připraven k projednání ve vládě. I on by mohl přinést do státního rozpočtu až 3 miliardy Kč. Znovu opakujeme, že Věci veřejné jsou připraveny i na další opatření eliminující šedou ekonomiku.

 Michal Babák, poslanec PSP ČR za Věci veřejné
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama