Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.02.2012 11:41:55

Roamingový trh potřebuje více konkurence

Roamingový trh potřebuje více konkurence

Ani čtyři a půl roku regulace nepomohly vytvořit fungující trh roamingových služeb. Ceny sice klesly, ale u všech operátorů se drží u předepsaného horního cenového stropu.

Operátoři si také ztráty z roamingu potichu začali hojit v jiných segmentech trhu. Zajímavým nápadem je naproti tomu volba alternativního operátora. Tak hodnotí Edvard Kožušník (ODS) plány na další celoevropskou regulaci roamingu.

Prodloužit regulaci až do roku 2022 a dále snižovat ceny za využití roamingu pro koncové zákazníky navrhuje Evropská komise formou nařízení. Platnost současného nařízení totiž vyprší 30. června tohoto roku.
 
Edvard Kožušník, který v europarlamentu zastupuje Českou republiku, je k předloženému návrhu obezřetný. „Když se v roce 2007 zaváděla regulace roamingu, všichni jsme věděli, že ceny za roaming nejsou v pořádku. Regulace koncových cen podle mě není šťastným řešením a považoval jsem ji již tehdy za řešení krajní a dočasné jen do roku 2010. Následně byla regulace prodloužena o další dva roky a nyní se již navrhuje tuto dočasnost prodloužit rovnou o dalších deset let. Návrh přitom vůbec nerespektuje technologický vývoj a inovace. V roce 2011 stanovujeme ceny za jeden megabyte přenesených dat v roce 2022 bez jakékoliv schopnosti predikce úrovně mobilních služeb a datové náročnosti aplikací, která bude v roce 2022 na trhu panovat. Paradoxně tak navrženým opatřením můžeme roamingový trh s daty zcela zmrazit a poškodit“.
 
O roamingu bude spolurozhodovat i Evropský parlament. Ten navrhuje, aby byl od roku 2014 stanoven strop pro odchozí hovory v zahraničí na 15 centů (3,75 korun) a na 5 centů (1,25 korun) za hovory přijaté. Odeslání textové zprávy by mělo stát maximálně 5 centů a jeden megabyte přenesených dat dvacet centů. Tyto cenové stropy by přitom měly od letošního června nabíhat postupně.
 
Vedle doby, po kterou má být regulace roamingového trhu aplikována, kritizuje Kožušník také špatnou účinnost regulace koncových cen za roamingové služby v České republice. „V podstatě lze čtyři a půl roku regulace vyhodnotit tak, že regulace nepomohla vytvořit fungující trh roamingových služeb. Ceny sice klesly, ale u všech operátorů se drží u předepsaného horního cenového stropu. Operátoři si ztráty z roamingu potichu začali saturovat v jiných segmentech trhu. V Česku si například začali účtovat vyšší sazbu za odeslání SMS na zahraniční telefonní čísla a u nově zaváděných tarifů přešli od účtování po sekundách k účtování po minutách, které je pro spotřebitele krajně nevýhodné. Osobně jsem toho názoru, že Český telekomunikační úřad by v tomto případě měl zahájit šetření spojitosti regulace roamingu a těchto pro spotřebitele nevýhodných kroků a ptát se, zda nedošlo k porušení pravidel hospodářské soutěže na trhu elektronických komunikací,“ uvedl k situaci na českém trhu Kožušník.
 
Mnohem vstřícněji se Kožušník tváří na nápad Komise umožnit spotřebitelům volbu alternativního poskytovatele roamingových služeb. „To, že spotřebitel nebude u roamingových služeb odkázán na svého domácího mobilního operátora a jeho smluvní vztahy s operátory v dalších zemích Unie a bude si moci sám zvolit poskytovatele roamingových služeb, považuji za dobrý nápad, který má reálný potenciál přispět k větší konkurenci na trhu. Je však třeba dodat, že samotný návrh ještě trpí některými technickými nejasnostmi. Věřím však, že ty se nám podaří během projednávání v Parlamentu odstranit. Musíme hlavně zajistit, aby vznik celoevropských virtuálních operátorů poskytujících roaming jen neposílil několik největších nadnárodních telekomunikačních operátorů, ale aby vzniklo skutečně funkční tržní prostředí. Právě vznik alternativního poskytovatele roamingových služeb může být cesta jak přimět české mobilní operátory vpustit na český trh virtuální mobilní operátory a rozhýbat tak nedostatečně konkurenční prostředí na poli mobilních telekomunikací,“ dodal závěrem Kožušník.
 
K návrhu Evropské komise se musejí ještě vyjádřit ministři členských států a Evropský parlament na svém březnovém plenárním zasedání.

Edvard Kožušník
 poslanec EP
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama