JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2021 12:34:18

Jsme opět svědky toho, jak prezident Zeman zneužívá svěřenou moc

Jsme opět svědky toho, jak prezident Zeman zneužívá svěřenou moc

Senátoři klubu Starostové a nezávislí podají dnes návrh na přezkum vyhlášení termínu voleb do Poslanecké sněmovny k Ústavnímu soudu. Již nyní mají k dispozici dostatečný počet podpisů.


Senátorům vadí neférová volební soutěž a zvýhodnění vládních stran oproti opozici a vznikajícím volebním koalicím, kterou zapříčinilo brzké vyhlášení termínu ze strany prezidenta Miloše Zemana.

„To, že prezident Zeman vyhlásil termín sněmovních voleb takto brzy, bude mít dopady na politickou scénu a férovost volební soutěže. Na vyhlášení voleb se vážou pravidla a finanční limity kampaně, ale přitom ještě není jasné, v jakých uskupeních budou opoziční strany kandidovat, zda samostatně nebo v koalicích. Navíc si současná vláda premiéra Babiše dělá politickými kroky kampaň zadarmo již nyní. Stanovení termínu voleb téměř s ročním předstihem je pouze úmyslným naschválem prezidenta a premiéra vůči opozici,“ uvádí předseda klubu Starostové a nezávislí Petr Holeček.

„Vyhlášení voleb má sice široké mantinely, protože Ústava ani volební zákon neříkají, s jakým předstihem se termín voleb musí vyhlásit. Volební zákon pouze udává, že to musí být nejpozději 90 dnů před samotným konáním voleb. Takto brzké vyhlášení je krajně neobvyklé již například proto, že termín pro podání kandidátek je až na počátku srpna. Bohužel jsme opětovnými svědky toho, jak prezident Zeman zneužívá svěřenou moc, která mu je dána Ústavou,“ říká Stanislav Polčák, advokát zastupující skupinu senátorů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama