ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2012 8:38:51

Zachování biologické rozmanitosti v Evropě vyžaduje společný přístup

Zachování biologické rozmanitosti v Evropě vyžaduje společný přístup

Koncem února se na Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu probíralo sdělení Evropské komise ohledně strategie EU v oblasti biologické rozmanitosti.

Tato nová strategie má za cíl snížit do roku 2020 tempo, jakým živočišné a rostlinné druhy vymírají. Pokusit se obnovit co nejvíce přirozených ekosystémů v EU a podílet se více na odvrácení celosvětové hrozby, jakou zánik biologické rozmanitosti představuje.

„Vítám novou strategii Evropské unie v oblasti biologické rozmanitosti. Její naplnění však bude předpokládat zajištění užší spolupráce na evropské úrovni v oblasti rozmanitosti živočišných a rostlinných genetických zdrojů. V tomto je nutné, aby existovala rovnováha mezi strategií EU v oblasti biologické rozmanitosti a programy členských států na rozvoj venkova,“ řekl europoslanec za ČSSD Robert Dušek, člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu.

 Ve zprávě se uvádí, že současné tempo vymírání druhů nelze k ničemu přirovnat. V důsledku především lidské činnosti ubývají nyní druhy 100krát až 1000krát rychleji, než je přirozené. Dle údajů FAO dochází k degradaci nebo k neudržitelnému využívání 60 % světových ekosystémů, u 75 % rybích populací dochází k nadměrnému odlovu nebo k významnému snížení jejich stavu. Podle odhadů se každoročně vymýtí 13 milionů hektarů tropických pralesů, 20 % tropických korálových útesů světa již zmizelo a hrozí jejich další poškození, pokud bude změna klimatu dále pokračovat. V EU je v uspokojivém stavu pouze 17 % stanovišť a druhů a 11 % klíčových ekosystémů chráněných podle právních předpisů EU.

Nová strategie, která bude platit do roku 2020, se zaměřuje také na zapojení do ochrany biologické rozmanitosti zemědělství a lesnictví. Jejím cílem je i zajistit udržitelné využívání rybolovných zdrojů s ohledem na to, že 88 % rybích populací v EU trpí nadměrným odlovem. Dále chce EU zvýšit úsilí EU o odvrácení úbytku biologické rozmanitosti ve světě. Dle sdělení je strategie v souladu s mezinárodními závazky, ke kterým se EU přihlásila v rámci Úmluvy OSN o biologické rozmanitosti.  
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama