PharmDr. Jana Třešňáková

Nová tvář ČSSD
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2010 20:07:23

Volební kampaň začíná.

Volební kampaň začíná.

Volební kampaň začíná.

Nedá mi to, abych nezareagovala na článek MUDr. Kochana ze dne 22.2.2010, ke kterému se odhodlal, jak doufám, pouze z důvodu, že je lídrem ODS za Královéhradecký kraj do nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny PČR.

Pro ilustraci uvedu pár čísel: průměrná mzda lékaře v nemocnicích Královéhradeckého kraje je téměř 58 tisíc Kč, což je víc než celostátní průměr a srovnatelné s odměňováním ve Fakultní nemocnici. Nástupní plat začínajícího lékaře je samozřejmě podstatně nižší, stejně tak jako je nižší plat začínajícího učitele, právníka nebo konstruktéra, neboť absolvent vysoké školy má sice spoustu teoretických znalostí, ale praktickou zkušenost získá až po několika letech praxe a tomu odpovídá postupné zvyšování mzdy.

Pokud chce pan Kochan kritizovat nespravedlivé odměňování lékařů, tak ať nejdříve řekne,co udělalo bývalé pravicové vedení kraje pro navýšení mezd začínajících lékařů? Tato situace rozhodně nevznikla v průběhu jednoho roku.Pokud vím, tak nic. V současné době se vedení kraje a nemocnic dohodlo s lékaři na srovnání odměn za noční a víkendové služby na stejnou úroveň ve  všech nemocnicích, což považuji za logický krok k  odstranění další anarchie v systému zdravotnictví, kterou nám zanechalo bývalé vedení. To samo představuje více jak 2% navýšení průměrné měsíční mzdy lékaře.

A co udělalo bývalé vedení pro spravedlivé odměňování zdravotních sester?  Nic. Zanechalo zdravotnictví ve stavu, kdy pro nedostatek sestřiček hrozilo uzavření některých oddělení nemocnic. Průměrná měsíční mzda zdravotní sestry byla po třech letech fungování akciových společností o 5 tisíc Kč nižší než celostátní průměr, takže se není čemu divit, že sestry odcházely pracovat jinam.

Dnes se ukazuje, že opatření, které přijalo současné vedení kraje k postupnému dorovnání mezd zdravotních sester, bylo správné. Přestože to kraj stálo hodně peněz a tvořilo nemalou část z oné kritizované dotace ve výši 110 milionů korun.

Pan Kochan jako odborník by totiž měl vědět, že mzdy personálu tvoří více jak 60% provozních nákladů nemocnic a jsou součástí úhrad ze zdravotního pojištění. Cílem politiky současného vedení Ministerstva zdravotnictví je však neustálé snižování příjmů nemocnic ze strany Zdravotních pojišťoven a naopak tahání peněz z kapes občanů formou takzvaných regulačních poplatků. Není to však nic jiného než další zvyšování daňového zatížení obyvatel. A jestli někdo používá metodu zastrašování, tak je to právě ODS, která straší tím, že pokud pacient nezaplatí za každou návštěvu lékaře a každou položku na receptu ,,několik málo desetikorun“, nebude dost peněz na léčení rakoviny. Doporučuji vedení ODS v čele s panem Kochanem aby se na chvíli postavili do lékárny a viděli, že ne desetikoruny, ale stokoruny platí každý druhý pacient za svou měsíční dávku léků. Po dvou letech fungování regulačních poplatků se ukazuje, že nic nezregulovaly a naopak dochází k rapidnímu nárustu cen léků a zvyšování spoluúčasti pacienta.

Na rozdíl od pana Kochana, nemohu přehlédnout významnou skupinu pomocného personálu nemocnic, bez nichž si chod nemocnic nemohu představit. Odvádějí velice těžkou práci mnohdy v nelehkých podmínkách. Jejich odměňováním se dlouhodobě nikdo nezabýval, takže v některých profesích jejich mzda je jen o něco málo vyšší než mzda minimální. Přesto si tato skupina zaměstnanců uvědomuje současnou ekonomickou situaci způsobenou finanční krizí. Na rozdíl od lékařů pochopili, že další zvyšování mezd je pro mnohé nemocnice likvidační a přistoupili na nulové navýšení mezd v tomto roce. Nedivím se však, že se nehodlají smířit s tím, že se zvyšují požadavky lékařů na navýšení mezd a právem se domáhájí odpovídajícího růstu mezd pro všechny kategorie pracovníků. To vše vnáší obrovské napětí mezi jednotlivé kategorie pracovníků. Bohužel to nepřináší nic dobrého pro pacienta, ten se v tomto systému jaksi vytrácí.

Jana Třešňáková

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama