Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2012 14:00:00

Ministr Dobeš zaútočil na akademickou nezávislost i právní stát

Ministr Dobeš zaútočil na akademickou nezávislost i právní stát

Svým rozhodnutím o prodloužení akreditace plzeňské právnické fakultě, které je v rozporu se stanoviskem AK ČR, dnes ministr školství Josef Dobeš doslova v přímém přenosu zaútočil na akademickou nezávislost českého školství.

Stanoviska Akreditační komise ČR jsou dle zákona závazná a ministr nesmí rozhodnout v rozporu s nimi. Argumentaci Josefa Dobeše o tom, že je závaznost stanovisek akreditační komise pouze „relativní“ nelze přijmout. Stanovisko buď závazné je, nebo není. Ministr Josef Dobeš proto očividně porušil zákon. Jelikož jsem přesvědčen, že se v tom případě může jednat o trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele, podal jsem dnes na ministra školství Dobeše trestní oznámení.

Rozhodnutí ministra školství považuji za celkově vadné, neboť je postavené na překrucování objektivní reality, podstaty a smyslu rozhodnutí akreditační komise, stejně jako obsahu existujícího práva. Z výkonu právníků ministra Josefa Dobeše by si proto žádný student práv ani v Plzni, Praze, Brně či Olomouci neměl brát příklad.

Ve svém stanovisku ze dne 8. února 2012 akreditační komise z dnes již obecně známých důvodů rozhodla, že další výuku studijního programu „právo a právní věda“ na právnické fakultě Západočeské univerzitě v Plzni není možné nadále akceptovat. Akreditační komise tímto dala jasný nesouhlas k prodloužení akreditace plzeňské právní fakultě. Jako vstřícný krok vůči studentům i fakultě však komise souhlasila s prodloužením akreditace do října 2012, aby jednak mohla fakulta dostát svým povinnostem vůči studentům, a aby měli studenti posledního ročníků dokončit studium.

Ministerstvo školství následně vyzvalo Plzeňskou právnickou fakultu, aby se ke stanovisku akreditační komise vyjádřila. Ta vznesla jednak námitky k argumentaci akreditační komise v ohledu na nedostatečné personální zajištění studijního programu a nedostatečnou publikační činnost docentů a profesorů, ale také například na údajnou podjatost předsedkyně akreditační komise paní profesorky Vladimíry Dvořákové.

Dne 6. března 2012 se v ministerstvem dané lhůtě akreditační komise k těmto otázkám vyjádřila a potvrdila, že nesouhlasí s prodloužením akreditace plzeňské právní fakultě. Jak ovšem vyplývá z dnešního rozhodnutí a jeho odůvodnění ministra Dobeše, stanovisko akreditační komise ze dne 8. února 2012 ministr a jeho právní analýza považuje za souhlasné k prodloužení akreditace s tím, že ovšem akreditační komise nemůže rozhodovat o tom, na jak dlouho dobu bude akreditace udělena - to podle něj může pouze ministerstvo.

Svým rozhodnutím prodloužit akreditaci plzeňským právům do roku 2016 tak podle své argumentace ministr Josef Dobeš postupuje v souladu se souhlasným stanoviskem (!) akreditační komise ze dne 8. února 2012. Snaží se ministr Josef Dobeš veřejnost opít rohlíkem, nebo se snad doopravdy domnívá, že žijeme v Kocourkově?

Kromě absurdní argumentace Josefa Dobeše a jeho právního týmu, považuji tento ministerský krok za další zdrcující ránu vysokému školství, která povede k prodloužení nejasné a provizorní situace studentů této fakulty. Na první pohled by se mohlo zdát, že ministr Dobeš vyšel vstříc oprávněným požadavkům studentů, kteří nenesou vinu na vzniklé situaci. Ve skutečnosti je však tímto nezákonným krokem uvrhl ještě do větší nejistoty, která prodlouží období chaosu bez naděje na brzké vyřešení.

Lze těžko očekávat, že dnešní protiprávní rozhodnutí ministra Dobeše situaci plzeňských práv vyřeší. Navrhuji proto, aby se sešli zástupci všech právnických fakult veřejných vysokých škol u nás a projednali spolu s ministerstvem plán na začlenění studentů do programů svých fakult. Toto začlenění by mohlo být postupné a podmínečné, avšak zcela transparentní a mělo by všem studentům umožnit plynulé pokračování ve studiu, pokud splní formální podmínky. Studentům je třeba maximálně vyjít vstříc, neboť se rozhodně nesmí stát oběťmi či rukojmí diletantských kroků ministerstva či neschopnosti školy dlouhodobě řešit problém s kvalitou studia.

Po dnešním dni je snad již každému jasné, že okamžitý odchod ministra Dobeše z funkce je nezbytný předpoklad k tomu, jak zabránit systematickému rozvratu českého školství.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama