Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2021 7:18:30

Dánsko začalo vracet imigranty ze Sýrie do jejich země!

Dánsko začalo vracet imigranty ze Sýrie do jejich země!

Dánsko začalo vracet zpět do Sýrie imigranty, neboť vláda premiérky Mette Frederiksenové rozhodla, že je Sýrie bezpečnou zemí. Rozhodně dobrý příklad pro ostatní unijní země, i když se už ozvalo několik neziskovek s nesouhlasem.

Hnutí SPD velmi vítá iniciativu Dánska, které začalo s novým přístupem v boji proti nelegální imigraci, což považujeme za velký impuls i pro ostatní unijní země. Německo, Francie, Itálie či Británie, ale také řada severských zemí, se stále stávají vytouženým evropským cílem imigrantů z Blízkého východu či severu Afriky. Imigrační historie Dánska se nápadně podobá imigrační historii mnoha dalších evropských zemí a největší příliv imigrantů byl zaznamenán v roce 2015 z Balkánu, Blízkého východu, Pákistánu a severní Afriky. V následujících letech počet imigrantů přijíždějících do Dánska nadále přibýval. Jednalo se zejména o rodinné příslušníky již usazených ekonomických imigrantů a dále o mladé imigranty původem z Vietnamu, Srí Lanky, Somálska, Íránu a Iráku. Imigrace se tak postupně stala v 5,5 milionové zemi, ve které 10 procent obyvatelstva tvoří cizinci, horkým tématem.

Podle dánských výzkumníků (Olwiga a Paerregaarda) jsou imigranti a uprchlíci považováni dánskou společností za problematickou skupinu. Nejvíce Dánům vadí, že imigranti praktikují dohodnuté sňatky, žijí v etnických ghettech a neúměrně zatěžují dánský sociální systém. Obdobný problém řeší i v sousedním Švédsku, kde gangy mladistvých imigrantů ovládly předměstí velkých měst, kde páchají trestnou činnost, a místní obyvatelé se zde již necítí bezpečně. V Dánsku žilo v roce 2020 více jak milion imigrantů. Pokud bude současný demografický trend v Dánsku dále pokračovat, tak se etničtí Dánové, jejichž porodnost je mnohem nižší než u imigrantů s neevropskými kořeny, stanou někdy kolem roku 2065 ve své vlastní zemi menšinou. Tento scénář je skutečně reálný, neboť imigranti definovaní jako „uprchlíci“ do země nadále přicházejí a mnoho lidí využívá svého práva na slučování rodin.

Nová dánská vláda v čele s premiérkou Mette Frederiksenovou začala od svého nástupu po parlamentních volbách v roce 2019 prosazovat nové zákony, pomocí kterých chce snížit počty nelegálních imigrantů. Už v minulosti dánská premiérka prohlásila, že masivní imigrace ohrožuje sociální soudružnost v zemi. Jedná se například o dokument nazvaný „Dánsko bez paralelních společností: konec ghett do roku 2030“. Podle dokumentu budou ve vybraných lokalitách zavedeny dvojnásobné tresty za krádeže či vandalismus. Majitelé domů budou mít právo odsouzeným imigrantům snáze vypovědět smlouvu o pronájmu. Imigranti coby příjemci sociálních dávek přijdou po přestěhování do ghetta o část peněz. Též se počítá s tím, že místní úředníci budou mít snadnější přístup k osobním údajům imigrantů.

Koncem minulého roku sáhlo Dánsko k přelomovému řešení ve věci imigrace, kdy začalo přestávat poskytování azylu syrským uprchlíkům. Podle dánského ministra pro imigraci Mattiase Tesfaye se podmínky syrských uprchlíků v jejich domovské zemi výrazně zlepšily, takže další jejich pobyt v Dánsku už není nutný. Imigrační úřady proto navzdory nesouhlasu ochránců lidských práv a zástupců nevládních organizací, začaly zákon o bezpečné Sýrii uplatňovat v praxi. Vloni bylo 170 Syřanům odňato nebo odmítnuto prodloužení jejich povolení k pobytu v Dánsku. Stejný proces bude pokračovat i v letošním roce. Imigranti, kterým bylo odebráno povolení k pobytu, budou moci využít repatriační režim, spočívající v tom, že pokud požádají o návrat ještě před vypršením lhůty pro odjezd, dostanou od dánského státu zhruba 20 tisíc dánských korun (kolem 70 tisíc českých korun) na cestu domů a k opětovnému usazení se ve své zemi. Dánská premiérka Mette Frederiksenová se v této souvislosti vyjádřila, že cílem její vlády je, aby byl počet žadatelů o azyl sražen na nulu.

Hnutí SPD zásadně odmítá nelegální imigraci v rámci celé Evropy, a proto vítáme aktivitu Dánska ve věci vracení imigrantů zpět do zemí jejich původu. Hnutí SPD prosazuje takovou politiku, která nepočítá s tím, že by v naší republice žili nelegální imigranti.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama