ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2012 14:11:09

Lidé mají mít právo žalovat obec kvůli nakládání s veřejným majetkem

Lidé mají mít právo žalovat obec kvůli nakládání s veřejným majetkem

K právní úpravě nakládání s veřejným majetkem.

Kontrola hospodaření s obecním a krajským majetkem často selhává. Stát je bezzubý a občan nemá možnost domáhat se u soudu neplatnosti smluv, které uzavřeli zastupitelé  jeho domovské obce v rozporu se zákonem. Přesvědčila se o tom členka chebských Věcí veřejných Jarmila Dušková.

Pravidla pro prodej majetku územních samospráv sice existují, chybí ale sankce za jejich porušení.  Tak se může stát, že obec uzavře nevýhodné nebo nezákonné smlouvy na prodej svého majetku a bezmocné jsou proti tomu nejen státní orgány, ale i občan. Pokud v té věci podá žalobu, u soudu neuspěje, protože k tomu v současnosti neexistuje příslušná právní úprava. Na jedné straně to nahrává korupčnímu prostředí, na straně druhé posiluje v lidech pocit bezmocnosti ze správy veřejných věcí. Nápravu by mohla přinést vládní novela zákona o obcích, která by měla rozšířit okruh osob, které můžou podávat žalobu kvůli nakládání s obecním majetkem. Na její přípravě se podílí i vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (VV).

Právě tuto legislativní podporu čeká i členka Krajské rady Věcí veřejných v Karlovarském kraji  Jarmila Dušková, která podala žalobu na určení vlastnictví pozemků ve městě. „Chebští zastupitelé totiž prodali nejlukrativnější historické pozemky tři dny poté, co je město dostalo zpět od státu, a to na základě neplatné smlouvy a pod cenou. Záměr prodeje visel na úřední desce o polovinu kratší dobu, než měl. Podnikatel pozemky obratem přeprodal dál, a to městskému zastupiteli,“ říká  Dušková a popisuje, jak se přesvědčila o tom, že neexistuje právní nástroj, který by mohl usilovat o nápravu v případě, když zastupitelstvo prodá majetek bez řádného zveřejnění a výrazně nevýhodně.

 „Na neplatnost právního úkonu upozornil městské zastupitele mimo jiné i kontrolní výbor města, vnitřní audit a Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra,“ říká Jarmila Dušková, která poté, co zastupitelé na žádný z podnětů nereagovali, podala trestní oznámení pro porušení povinnosti při správě cizího majetku. Orgány činné v trestním řízení ale věc odložily. „Proto jsem vyzvala okresního státního zástupce, aby podal návrh na zahájení civilního řízení o neplatnost smlouvy. Ten takový krok bez uvedení důvodu odmítl, takže jsem se rozhodla podat žalobu na určení vlastnictví pozemku sama, jako občan i potenciální zájemce o jeho koupi,“ říká členka krajské rady.

 Okresní soud Jarmile Duškové  nepřiznal naléhavý právní zájem na určení vlastnictví nemovitosti a její žalobu zamítl, i když uznal, že prodej městského pozemku byl právně neplatný. Rozhodnutí prvoinstančního soudu pak potvrdil i Krajský soud, ke kterému se Dušková vzápětí odvolala, a neuspěla ani u Nejvyššího soudu. „Nyní čekám na to, jak dopadne moje stížnost u Ústavního soudu a pokud nevyhoví, počítám s tím, že se obrátím k soudům evropským,“ doplňuje Jarmila Dušková.

V prosazování změny zákona o obcích ve prospěch žalobního práva občanů se angažuje vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (VV). „V nové úpravě se rozšíří množství osob, které budou mít aktivní legitimaci k žalobě obecních smluv. Momentálně vyjednáváme, zda ji bude mít každý zastupitel či každý občan obce, anebo to bude omezeno konkrétním počtem, abychom zabránili šikanózním návrhům. Osobně na vládě prosazuji širší variantu,“ uzavírá Karolína Peake.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama