Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2012 9:14:10

Senát zrušil poplatky většině znečišťovatelů

Senát zrušil poplatky většině znečišťovatelů

Senátoři a senátorky nám prostě ukázali, že důležitější než systemový přistup k ochraně ovzduší je pro ně spokojenost současných i budoucích ministrů životního prostředí, kterým zůstane zachována možnost kasírovat nejbohatší průmyslové podniky.

V současné době platí poplatky za znečištění ovzduší cca 4500 firem. Vstoupí-li v platnost čtvrteční  pozměňovací návrhy Senátu, bude od začátku příštího roku platit poplatky maximálně 400 firem. Poslanecká sněmovna chtěla poplatky za emise polétavého prachu zachovat do roku 2021 pro všechny současné zdroje. Byla za to kritizována. Senát ve čtvrtek  odsouhlasil faktické zrušení poplatků pro 90 % zdrojů znečištění od začátku příštího roku a je za to včerejšími kritiky chválen.

Při projednávání návrhu zákona v Poslanecké sněmovně tvrdili zástupci MŽP, že pokud poplatky nejsou motivační pro největší zdroje znečištění, pak je jejich zachování důležité právě pro motivaci malých a středních zdrojů znečištění, které v současné době neumíme regulovat jinými nástroji, jako jsou např. integrovaná povolení. Argumentace ministra Chalupy v Senátu většinu těchto dřívějších tvrzení zcela zpochybnila. K něčemu však ministrovo vystoupení ve výborech i na plénu Senátu dobré bylo. V plné nahotě odhalilo, o co jde vedení Ministerstva životního prostŕedí. Není to ochrana ovzduší. Jsou to pouze a jenom peníze. Peníze, kterými je potřeba za každou cenu naplnit Státní fond životního prostředí. Peníze, kterými bude pan ministr disponovat a které je možné použít prakticky na cokoliv, včetně podpory svých spojenců v řadách koalice i opozice. Nedivím se proto ani tomu, že se k nutnosti zajistit "přítok" peněz do státního fondu přihlásil nejsilnější senátorský klub a to klub sociální demokracie. Vidina převzetí moci a s tím i převzetí kontroly nad finančními prostředky státního fondu je jistě víc než lákavá.

A co lidé dýchající znečištěné ovzduší? Ti zůstali v této ekonomicko-politické hře stranou. Ostatně jako obvykle. Pokud Poslanecká sněmovna navrhla zrušení poplatků za polétavý prach pro 4000 současných zdrojů znečištění až od roku 2022, senátorský návrh znamená zrušení poplatků pro cca 4000 současných zdrojů znečištění již od začátku příštího roku. Ve velké většině případů to přitom bude znamenat zrušení poplatků u zdrojů, které nejsou a ani v nejbližších letech nebudou limitovány žádným jiným způsobem. A v mnoha případech to bude bohužel v oblastech, které sice nejsou středem mediální pozornosti, ale znečištěné ovzduší je v nich také nezanedbatelným problémem.

Senátoři a senátorky nám prostě ukázali, že důležitější než systemový přistup k ochraně ovzduší je pro ně spokojenost současných i budoucích ministrů životního prostředí, kterým zůstane zachována možnost kasírovat nejbohatší průmyslové podniky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama