Mgr. Jana Drastichová

Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2012 15:34:01

Drastichová (VV) - Současný ministr školství státní maturitu neprodražil

Drastichová (VV) - Současný ministr školství státní maturitu neprodražil

Model státních maturit tak, jak ho ministr Věcí veřejných zdědil, je byrokraticky složitý moloch svázaný velice těsně problematickými smlouvami.

To jsme nikdy ani na moment nezastírali, a proto nás zpráva  Nejvyššího kontrolního úřadu, hovořící o předraženosti projektu státních maturit, nepřekvapila. Mimochodem, podnět k ní dal sám Josef Dobeš. Ten ministr, který celý projekt zdědil po svých předchůdcích a troufl si dotáhnout ho do konce.  Postavil  se čelem k závazku více než miliardy  korun, které v průběhu čtrnáctileté přípravy stačil spolykat.  Hrozilo totiž mimo jiné, že pokud by ani po tolika letech projekt nedospěl do konce, Ministerstvo školství by přišlo o 276 miliónů korun, jimiž  na něj přispěl Brusel.

Připomeňme si historii tohoto příběhu o odkládání a prodražování: Už v roce 2004 jednotné testy schválil Parlament s tím, že první kolo mělo proběhnout ve školním roce 2007/2008. Dvakrát bylo zavedení státní maturity novelami zákona odloženo, a to na základě podpory napříč politickým spektrem. Může se pak někdo vůbec divit, že česká státní maturita je asi dvacetkrát dražší než slovenská?  Kontrola z podnětu ministra školství Dobeše konstatovala, že smlouva s firmou Cermat platí jen do konce školního roku 2013/2014. Potom bude  nutné vymazat software a státní maturity zůstanou po stránce technologické infrastruktury nezajištěné. Také další, podobně problematickou smlouvu na rozvoz maturitních  otázek stěhovací firmou za cenu 60 miliónů korun, podepsali minulí ministři školství. Josef Dobeš z Věcí veřejných proto zavede elektronické maturity od roku 2014. 

Přes veškeré peripetie a problémy státní maturity ukázaly, že mají smysl, že maturitní vysvědčení není cárem papíru bez hodnoty. Sjednotily se základní požadavky ke složení maturitní zkoušky, ukázalo se, že učební obory s maturitou a nástavbová studia mají co zlepšovat, aby v konkurenci ostatních středních škol obstály, a studenti vědí, že skoro pětině loňských maturantů se nevyplatilo, že přípravu na zkoušku z dospělosti podcenili.

Jana Drastichová
poslankyně VV a předsedkyně Moravskoslezské krajské rady strany

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama