Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2012 15:23:00

NKÚ zjistil chyby při výběru DPH, stát přichází o 10 miliard korun ročně

NKÚ zjistil chyby při výběru DPH, stát přichází o 10 miliard korun ročně

Kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu zjistila systémové nedostatky při výběru DPH při dovozu zboží ze třetích zemí. Česká republika tak prokazatelně přichází na daních každý rok o více než deset miliard korun.

Za období 2008 až 2010 bylo kontrolou NKÚ zjištěno, že základ daně, vykázaný v daňových přiznáních, byl za celou ČR o 445 227 854 tis. Kč nižší oproti celkové hodnotě dovozu.

Pokud budou přijata nápravná opatření, tak nebude nutné snižovat platy učitelů či propouštět hasiče nebo policisty. NKÚ přitom navrhuje propojení databází daňových přiznání s centrálním registrem správních dokladů, zatímco dnes se data porovnávají manuálně. Zrušení čtvrtletního placení DPH pro dovozce, podávání daňového přiznání pro plátce DPH elektronicky. Zejména zrušení čtvrtletního placení DPH povede k omezení daňových úniků. Nejvyšší kontrolní úřad také upozorňuje na prostor, který pro daňové podvody vytvořila novela zákona č. 235/2004 Sb. účinná od 1. ledna 2005. Ta  odstranila tzv.„zálohování státu DPH“, kterou plátci hradili při dovozu zboží celním orgánům a následně zúčtovali v rámci DAP. V současné době tak mohou dovozci umisťovat nezdaněné zboží.

Vláda by měla na základě zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu uložit ministru financí, aby ve svém rezortu učinil nezbytné kroky nutné k nápravě současného stavu. Jako finanční expert Věcí veřejných požádám o opatření, navrhovaná NKÚ, na nejbližším jednání trojkoalice. Jsem si jistý, že koaliční strany se rychle shodnou na napravení chyb, na které upozornil Nejvyšší kontrolní úřad a více než deset miliard korun posílí příjmy státního rozpočtu.

Současně musím opět upozornit na praxi ministerstva financí za úřadování ministra Miroslava Kalouska, který nevytváří rozpočet dle reálného výběru daně, ale neustále si vytváří rozpočtový polštář, ze kterého prostředky doplňuje. Tento rozpočtový polštář je v jeho kapitolách Všeobecná pokladní správa a státní dluh. Rozpočtově jsou tyto kapitoly nadhodnocené a to proto, aby ministr financí svými rezervami pokryl špatný výběr daní. Část těchto prostředků by se přitom mohla převést do kapitoly ministerstva školství a zajistit tak financování českých škol a univerzit. Reálné rozpočtování by pak ministerstvo financí tlačilo do opatření, které zlepší výběr daní, tak jak na to upozornil Nejvyšší kontrolní úřad.

Michal Babák, poslanec Parlamentu ČR za Věci veřejné

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama