Božena Sekaninová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2012 23:53:32

Rozpočtová odpovědnost nebo hazard?

Rozpočtová odpovědnost nebo hazard?

Tak jako většinu Evropy i naši ekonomiku zasáhla tíživá recese. Žijeme v nelehké době, kdy je potřeba důsledně vážit veškeré výdaje a stejně důsledně zvažovat možnosti příjmové části státního rozpočtu.

A co na to vláda, která se  holedbá přívlastkem „rozpočtové odpovědnosti“?

Připravila další balíček úsporných opatření, který je postaven na zvyšování a zavádění nových daní, zdražování a škrtech. Balíček, který velmi bolestivě ovlivní život všech občanů tohoto státu a snad nejvíce život tzv. střední třídy.  Vláda přijala plán od roku 2014 zrušit koncept superhrubé mzdy a zvýšit daň z příjmů o plných 5%.  A k tomu se zaměstnancům zvýší odvody na zdravotní pojištění. K tomu připočtěme zvýšení základní i snížené sazby DPH (v základní sazbě tak výrazně postoupíme nad evropský průměr, sníženou sazbu DPH budeme mít bezkonkurenčně nejvyšší v Evropě). Připočtěme nově plánované daně jako je uhlíková, meziroční nárůst cen zemního plynu zhruba o pětinu či zatím „jen“ plánované dvojnásobné zvýšení daně na elektrickou energii. A ve výčtu změn by bylo možné pokračovat. Všechny jsou ale v jednom duchu – zvýšit příjmy státní kasy od řadových občanů, zaměstnanců, od lidí, kteří již dnes musí denně počítat a zvažovat každý výdaj. A to je rozpočtová odpovědnost? Ne, naopak. Takový postup vnímám jako rozpočtový hazard.

Tato společnost již neunese další škrty a zdražování. Naše ekonomika již neunese další zvyšování daní, další prohlubování nestability. Vždyť každá firma a každý zaměstnavatel potřebuje především stabilní ekonomické prostředí. Potřebuje znát podmínky, ve kterých bude hospodařit tento měsíc a rok, stejně jako v roce příštím a následujícím. Musí plánovat výrobu, náklady, odbyt, musí připravovat rozpočet. Na jedné straně je mnoho proměnných, ale na druhé  straně každá firma oprávněně očekává od vedení tohoto státu, že mu zajistí pregnantně formulované podmínky a stabilní ekonomické prostředí. Opak je pravdou. Zelená nafta ano - nyní zase ne, daň z vína pro všechny – nebo s výjimkami, DPH 14% – v příštím roce 15%,  atd., atd.   Zkusil někdo z ekonomů spočítat, kolik stojí takové změny běžnou firmu? Vždyť např. dolní sazba DPH se za posledních pět let mění již počtvrté. Kolik stálo firmy zavedení superhrubé mzdy, která se bude zase rušit?  A jak se projeví snížení spotřeby obyvatel? Snížení příjmů, zvyšování a zavádění nových daní, další a další zdražování – to vše vede k dalšímu snižování koupěschopnosti většinové populace, snižování odbytu a stagnaci trhu. Podle statistických průzkumů žije již dnes zhruba čtvrtina domácností tzv. od výplaty k výplatě. A jejich situace se bude nadále zhoršovat. Další vládní úsporná opatření vedou obyvatele této země ještě k hlubší chudobě a nejistotě, k dalšímu zadlužování a stát k záhubě.

Primárním zájmem Nečasova kabinetu je, jak zvýšit příjmy státní pokladny a  podle toho také vypadá i naprostá většina všech opatření. Ale každý rozpočet má dvě strany! Mnohem více sil by měla vláda směrovat k nastartování stagnujícího hospodářství, k zajištění stabilního ekonomického, sociálního a společenského prostředí. Jen pak by se tato vláda mohla nazývat vládou rozpočtové odpovědnosti.

Božena Sekaninová
senátorka PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama