MUDr. Jan Hýsek

EET je zjevně zbytečný zákon. Proč ho MFČR tak moc chce?
  • DOMA
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2012 23:15:43

ČSA: Miliarda ročně vyletí oknem. Z našich kapes

ČSA: Miliarda ročně vyletí oknem. Z našich kapes

A teď upřímně. Viděli jste lidi, kteří řídí tento stát? Svěřili byste alespoň jednomu z nich vlastní prosperující stánek s občerstvením?

Z našich daní si platíme společnost, která za 6 let dokázala prodělat v reálu bezmála 7 miliard korun. Nejedná se však o podnik sociálních služeb, ale leteckou firmu, se kterou svádí nerovný boj nedotované soukromé aerolinie. Ano, uhádli jste, jde o ČSA. Pojďme se podívat na hospodaření společnosti tak, jak je uvádí internetová encyklopedie Wikipedia. 
  

Hospodaření společnosti

Od transformace na akciovou společnost v srpnu 1992 ČSA nikdy nevyplácely dividendy. Prodej části společnosti francouzské Air France skončil neúspěchem, následně se Antonínu Jakubšemu a Miroslavu Kůlovi podařilo společnost stabilizovat a postupně navyšovat přepravní kapacitu. V září 2003 Miroslava Kůlu nahradil Jaroslav Tvrdík, dohodl se s odbory na navýšení mezd zhruba o třetinu a zahájil "bezprecedentní" nárůst přepravní kapacity.


V roce 2005 se hospodaření společnosti prudce zhošilo. I přes zisk 198 milionů korun za prodej dvou letounů ATR skončilo hospodaření ČSA za rok 2005 provozní ztrátou téměř půl miliardy korun a Paroubkova vláda rozhodla o nahrazení Jaroslava Tvrdíka Radomírem Lašákem. Společnost nadále generovala provozní ztráty, nepomohl ani zisk 2,1 miliardy korun z prodeje téměř veškerého nemovitého majetku a zisk 1,2 miliardy korun z prodeje letadel. Celkem vykázaly ČSA za období 2005-2010 provozní ztrátu 3,4 miliardy korun, bez zahrnutí zisku z prodeje dlouhodobého majetku by byla provozní ztráta dvojnásobná. Hrubá marže (přidaná hodnota) nestačila ani na pokrytí osobních nákladů. Pokračováníhttp://www.akciecz.cz/news/csa-miliarda-rocne-vyleti-oknem-z-nasich-kapes/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama