Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2012 16:00:00

ČSSD podkopává důvěru českých občanů v Evropskou unii

ČSSD podkopává důvěru českých občanů v Evropskou unii

Prohlášení k jednání výboru pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu o Klausově výjimce

Jednání zástupců ČSSD v Evropském parlamentu a v Senátu PČR, kterým se již od podzimu loňského roku snaží zpochybnit politické dohody učiněné na úrovni Evropské rady v říjnu 2009, je hazardováním s pověstí České republiky v zahraničí. Je třeba mít na paměti, že politickou dohodou hlav evropské sedmadvacítky se podařilo odbrzdit ratifikační proces Lisabonské smlouvy. Pokud ČSSD chce zpochybnit takto učiněnou dohodu na nejvyšší politické úrovni, podkopává tak důvěru českých občanů v Evropskou unii

ČSSD se snaží otevřít již uzavřenou záležitost a vytvořit z čistě technické záležitosti jako je standardní ratifikace řadové mezinárodní smlouvy prezidentského typu domácí politikum. A to bez ohledu na to, jaké důsledky to celé bude mít pro obraz České republiky.

Celé to divadlo, které na evropské úrovni ČSSD rozehrává kolem ratifikace Klausovy výjimky z Listiny základních práv EU, má za cíl v občanech vzbudit dojem, že vláda ČR chce snížit standard ochrany základních práv občanů České republiky. Přitom přistoupení České republiky k Protokolu č. 30, který se dosud vztahuje jen na Velkou Británii a Polsko, znamená, že Listina základních práv EU se na české občany bude vztahovat. A to v plném rozsahu aplikace evropského práva. Jediný dopad přistoupení k Protokolu bude deklaratorní potvrzení, že na základě Listiny nemohou být přezkoumány ryze vnitrostátní právní předpisy či situace mimo působnost práva EU a v konečném důsledku se tak zamezí případná hrozba aplikace extenzivního výkladu Listiny Soudním dvorem EU.

Edvard Kožušník
poslanec EP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama