Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2021 9:59:43

SPD podpoří pouze takový návrh státního rozpočtu, který počítá s úsporami!

SPD podpoří pouze takový návrh státního rozpočtu, který počítá s úsporami!

Nové složení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky bude muset v co nejkratší době schválit celou řadu zákonů, mezi kterými má zajisté prioritu zákon o státním rozpočtu na rok 2022.

V případě jeho nepřijetí by musela vláda výdaje a příjmy státu řídit dle rozpočtového provizoria, což znamená, že rozdělování státních peněz bude až do řádného schválení nového rozpočtu řízeno na základě předešlého roku. Konkrétně se na každý měsíc uvolní jedna dvanáctina loňských výdajů.

Hnutí SPD nechce žádné rozpočtové provizorium a všichni nově zvolení poslanci budou vstřícní k rychlému projednání státního rozpočtu České republiky na rok 2022. Každý rok vláda podává návrh zákona o státním rozpočtu. Ten je následně projednáván v Poslanecké sněmovně a musí být Poslaneckou směnovou i schválen, a to vždy nejpozději do 31. prosince daného roku. Státní rozpočet přijímá pouze Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákonem, jehož návrh vypracovává Ministerstvo financí a schvaluje vláda České republiky. Vláda na jednání dne 27. 9. 2021 schválila návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2022. Příjmy státního rozpočtu jsou plánovány ve výši 1.543,3 mld. Kč, výdaje státního rozpočtu ve výši 1.919,9 mld. Kč. Předpokládaný deficit státního rozpočtu v roce 2022 je navrhován ve výši 376,6 mld. Kč.

V návrhu se počítá s výrazným navýšením oproti roku 2021 například v těchto kapitolách:

Úřad vlády navýšení o téměř 40 procent na částku 1.458,8 mld. Kč. Ministerstvo obrany navýšení o téměř 25 procent na částku 93.544,9 mld. Kč. Ministerstvo životního prostředí o více jak dvojnásobek oproti roku 2021 na částku 23.385,2 mld. Kč. Ministerstvo průmyslu a obchodu o téměř 23 procent na částku 63.268,5 mld. Kč. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost o více jak 30 procent na částku 557,5 mil. Kč.

Naopak úspory jsou navrhovány např. pro Český statistický úřad o více jak 30 procent na částku 1.310,5 mld. Kč a Nejvyšší kontrolní úřad o více než 5 procent na částku 808, 9 mil. Kč.

Hnutí SPD nesouhlasí s tak vysokým deficitem státního rozpočtu na rok 2022. Máme pro jednání ve Sněmovně připravenu celou řadu pozměňovacích návrhů ve formě úspor ve výdajích v jednotlivých kapitolách rozpočtu, jako například omezení plateb politickým neziskovkám, omezení vyplácení neadresných sociálních dávek nepřizpůsobivým, zrušení inkluze ve školství, pozastavení předražených armádních zakázek nebo platby solárním baronům. Pro zvýšení příjmů státu navrhujeme zdanění vyvádění zisků (dividend) zahraničních firem podnikajících u nás, což by mělo do státní pokladny zajistit příjem minimálně ve výši 45 miliard Kč. Rozhodně nechceme ubírat peníze našim slušným a pracujícím občanům, kteří jsou pro nás na 1. místě.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama