Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2021 7:22:34

Budoucí vládní koalice káže vodu, ale pije víno!

Budoucí vládní koalice káže vodu, ale pije víno!

Pokrytectví budoucí vládní koalice nemá obdoby, což dokládají její první kroky, které nemají s avizovanými úsporami a neustále hlásanou demokracií nic společného.

Je to už více jak tři týdny od voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, v nichž občané zvolili nové poslance na další čtyřleté období. Důvěru voličů získalo sedm politických subjektů, i když jako samostatné kandidovalo pouze hnutí ANO a naše hnutí SPD. Některé ze stran tzv. demobloku se před volbami obávaly, jestli vůbec získají 5 procent, tak raději vytvořily koalice. Nakonec zde vznikly dvě koalice – SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN (Piráti a Starostové). Paradoxně tyto silně probruselské strany, které vehementně prosazovaly vše, co z EU vzešlo, ať už se jednalo o Zelený úděl EU („Green Deal“), nebo o podporu imigrační politiky, v rámci předvolební kampaně pak mátly občany – voliče např. tím, že zde nechtějí nelegální imigranty.

Jedině hnutí SPD drží slovo a nemění svá zásadní stanoviska. Takže si počkejme, s čím tyto dvě koalice ještě přijdou a jak na to ve svém důsledku doplatí slušní a pracující občané. Například Piráti ke konci volebního období dlouhodobě obstruovali ve Sněmovně zákon z dílny SPD o ukončení vyplácení sociálních dávek nepřizpůsobivým, čímž vyslali signál dvěma stům tisícům lidí, kteří jsou plně závislí na štědrých sociálních dávkách a nic je nenutí začít pracovat, že Piráti parazitování na systému sociálních dávek podporují.

Uvidíme, jak se nová vláda sestavená s kandidátů pětikoalice popere o ministerské posty. Když byly tyto strany v minulém volebním období v opozici, tak vše kritizovaly, hlavně to, jak stát neefektivně utrácí. V médiích se ale objevují informace o vytvoření dvou nových ministerských křesel (ministr pro digitalizaci a ministr pro evropské záležitosti), které se zřejmě šijí někomu na míru, aby byli všichni spokojení. Budoucí koalice zřejmě také rozšíří o jedno křeslo vedení Sněmovny, které mají dostat i Piráti se svými čtyřmi poslanci, a naopak hnutí SPD zástupce ve vedení Sněmovny mít nemá, a to i přes to, že ho volilo přes půl milionu voličů, což mu nárokuje 20 poslanců. Podle poměrného zastoupení na toto místo SPD nárok zcela jistě má. To mě vede k tomu, abych si položil otázku: „Takže toto je ta neustále hlásaná demokracie v podání ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů?“ Odpověď je jednoduchá a vypovídající: „Ne, není, je to naprostá arogance, která nemá s demokracií vůbec nic společného.“

Upozorním ještě na jednu událost, kdy Senát, kde mají také tyto budoucí koalice většinu, zamítl návrh na zmrazení platů vrcholných politiků (hnutí SPD zmrazení platů podpořilo). To spolu se zřizováním nových ministerských pozic a rozšířením o jedno křeslo vedení Sněmovny bude stát naše občany nemalé finanční prostředky. Vše se děje i přes to, že má budoucí vládní koalice plná ústa řečí o úsporách. Prostě káže vodu, ale pije víno.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama