Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2021 21:42:00

Po období hýření vždycky přichází kocovina

Po období hýření vždycky přichází kocovina

Komentář na facebookovém profilu k bývalé i budoucí vládě.

 S trochou nadsázky by se hospodaření poslední vlády dalo přirovnat k divokému večírku. Menšinový kabinet ANO a ČSSD zvyšoval výdaje nejrychleji v tomto století. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu loni celkové výdaje státního rozpočtu vzrostly meziročně o 291 miliard korun, z toho ale minimálně 147 miliard vůbec nesouviselo s pandemií nemoci covid-19. Výdaje se zvýšily skoro o padesát procent za poslední volební období. A bohužel tomu ani zdaleka neodpovídaly příjmy.

Plošně se rozdávaly dárky, rostly náklady na státní úředníky a provoz úřadů, dělala se drahá, nekoncepční a nerealistická rozhodnutí (např. náklady spojené se studií megalomanského projektu Dunaj–Odra–Labe) a nikdo ze zodpovědných se neptal, jestli je takové žití státu nad poměry rozumné a dlouhodobě udržitelné. Po období hýření však vždycky přichází kocovina.

Musíme začít rozumně hospodařit. A to znamená šetřit. Ne na lidech, ale na státu. Každé ministerstvo musí najít cesty, jak srazit výdaje na provoz. Stát si tu zkrátka žil nad poměry, což si zákonitě vybere svou daň.

Nebude to vždy příjemné, ale pro další fungování státu a veřejných financí je to naprosto nezbytné.

Čeká nás spoustu práce. Držte nám palce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama