Ing. Jiří Crha

  • ODS
  • Jihomoravský kraj
  • krajský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2012 17:28:00

Stát musí zavést plošné výjimky pro odstřel kormorána velkého

Stát musí zavést plošné výjimky pro odstřel kormorána velkého

Přemnožený kormorán velký způsobuje rybářům na jižní Moravě mnohamilionové škody.

Kandidát ODS na hejtmana Jihomoravského kraje Jiří Crha požaduje zavedení plošných výjimek na jeho odstřel.

Jednal proto s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou, který přislíbil zahájit proces vyškrtnutí kormorána ze seznamu ohrožených druhů.

Škody, které populace kormorána způsobuje na rybochovných zařízeních a v rybářských revírech, jsou neúnosné. Stávající systém udělování lokálních výjimek k odstřelu je neúčinný a administrativně velmi náročný.

„Oslovil jsem s žádostí o pomoc příslušné resortní ministry a ti nám vyšli vstříc. Problém se netýká pouze jižní Moravy, ale celé České republiky. Počty kormorána dávno přesáhly rozumnou hranici. Za nejefektivnější řešení považuji vyjmutí kormorána ze seznamu chráněných živočichů a povolení jeho plošného odstřelu, jak to navrhuje ministr Chalupa,“ uvádí Jiří Crha, a dodává: „Ve svém okolí znám řadu sportovním rybářů a ti jsou ze stávající situace naprosto zoufalí. Jižní Morava byla vždy rájem rybářů a my musíme zajistit, aby tomu tak zůstalo i v budoucnu.“

Nejen podle rybářů počty kormoránů, kteří na našem území zimují, neodpovídají přirozené rovnováze. Dospělý jedinec přitom denně zkonzumuje více než půl kilogramu rybího masa. Tisícihlavé hejno tak dokáže během chvíle zcela zdecimovat celý rybářský revír. Řada dalších ryb přitom uhyne na následky poranění, která jim kormorán během lovu způsobí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama