Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2022 16:57:00

Chci razantně odmítnout to očerňování, které tady ze strany SPD zaznělo

Chci razantně odmítnout to očerňování, které tady ze strany SPD zaznělo

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 27. ledna 2022 k návrhu programu schůze

 Vážené dámy, vážení pánové, vážení občané, kteří toto sledujete.

My jsme tu dnes svědky poměrně děsivého koktejlu očerňování a nenávisti, aby si to pan Okamura mohl dát na Facobook, na YouTube. Šíří tady nenávist a strach, přičemž cílem je samozřejmě budovat vydírací potenciál, aby za to něco dostal, když nebude obstruovat projednání návrhů zákonů této vlády.

Zazněla tady celá řada různých nesmyslů a my samozřejmě se k tomu snažíme nevystupovat dlouze, protože tu máme schválený program. A teď máme 12.30, a když se mají projednávat změny programu, tak tady posloucháme dlouhé projevy. A to skutečně k tomu není určeno. A jsou to obstrukce. Tři hodiny tady blokujete standardní program. Standardní program schůze. A jsou tady jenom vystoupení s přednostními právy od pana Okamury z SPD.

Já chci razantně odmítnout ta obvinění, to očerňování, které tady ze strany SPD zaznělo. Zaprvé koalice Pirátů a Starostů nedostala žádné peníze od neprůhledných vlastníků ze zahraničí. Takže nás s tím laskavě nespojujte. A jestli pro vás jsou tady... Jestli mluvíte o nějakých funkcích ve vládě, nebo nevím kde, jako o korytech, tak si myslím, že to o vás vypovídá opravdu nehezké věci. (Zahučení z lavic SPD.) Když tady má někdo vystupovat o financích politických stran, tak by to neměl být pan předseda Okamura, který svého času byl spojen s vyváděním peněz z Úsvitu přímé demokracie, a všechny ty peníze šly do firmy, která sídlila v chatrči a bydleli v ní bezdomovci. (Potlesk zprava.) Tak to prosím, prostřednictvím paní předsedající, předložte, to účetnictví Úsvitu, kam šly ty peníze. 6 000 Kč za hodinu se tam účtovalo. Tak to je víc, než se platí luxusním společnicím. (Reakce v sále z různých stran. Náhlý velký hluk.)

Takže jestli tady někdo podvádí lidi tím, že tady šíří očerňování, opakuje nesmysly, tak ať si každý udělá sám svůj úsudek. Zloděj křičí: chyťte zloděje. Nikdy v této Sněmovně nebude pan Okamura arbitrem toho, jestli Piráti plní program, nebo neplní. Na to naši voliči nikdy nepřistoupí. My si tady nenecháme podsouvat nějaké falešné sliby.

Náš pan místopředseda vlády Ivan Bartoš je ve vládě, protože získal preferenční hlasy. Voliči si zvolili. Koalice se sestavila. A koalice získala většinu mandátů ve Sněmovně. A určitě ho nikdo nebude tlačit k tomu, aby rezignoval na svůj mandát. Žádný takový slib jsme nikdy nedali. Takže prosím, abyste nám to nepodsouvali. Protože to jenom vypadá, že se snažíte zbavit svého konkurenta, aby neměl mandát, který získal od voličů ve volbách díky preferenčním hlasům. To je základní pouto mezi politikem a voličem. Samozřejmě každý politik cítí odpovědnost vůči svým voličům. A Ivan Bartoš má tady docházku 97 %. Bere jeden plat. Je to jedna uvolněná funkce. Nejsou to žádné dvě uvolněné funkce. A není to porušením žádného kodexu. Takže prosím vás, nedělejte, prostřednictvím paní předsedající, nebo neprostřednictvím, z lidí blbce.

Další věc - Kalousek. Tak se vraťme k panu Kalouskovi, pane Okamuro. Tak kde jste byli, když tam byla ta nominace? Ne. Byli jste to vy, opozice, kdo tam pana Kalouska chtěl nejvíc, abyste měli na koho útočit. Protože v době, kdy ta nominace byla známá, tak vy jste měli křičet. Ale ne. Vy jste byli zticha. Vy jste se k tomu nijak nevyjádřili. Vy jste se k tomu v tichu, a někteří dokonce i nahlas, modlili, aby tam pan Kalousek nastoupil, abyste měli laciný terč, do kterého budete střílet. Takže pan Kalousek je tam díky vám, hlavně díky vám. (Ohlasy v celé levé části sálu. Potlesk několika poslanců ANO.) Gratuluji. To vy jste ho stvořili.

A teď bych reagoval na seznam zákonů, o kterých tady mluvil pan Okamura. No, my si to pamatujeme předchozí volební období. To bylo legislativních zmetků od SPD. Jeden z nich jsme museli úplně celý přepsat a pak se s ním pochlubilo SPD ve svém časopise. Ale zákony se takhle dělat nedají. Opravdu ne. Je tady hodnocení dopadů regulace RIA. Hnutí ANO, které bylo ve vládě, tak už to zná. Ty zákony se musejí zpracovat důkladně, v meziresortním připomínkovém řízení, musí to projít komisí pro hodnocení dopadů regulace, Legislativní radou vlády a tak dále. To je řádný způsob, ke kterému se vláda Petra Fialy zavázala ve svém programovém prohlášení, a ten se budeme snažit neobcházet. Samozřejmě někdy není zbytí, znáte to. Ale v drtivé většině případů by ty zákony měly skutečně procházet standardním procesem.

Prosím, nevytýkejte vládní koalici, že tu nejsou zákony, když je tady standardní proces pro přípravu zákonů na vládě. A to, co už bylo připraveno za minulé vlády hnutím ANO, tady neprojednáváme kvůli tomu, že to tady dneska obstruujete.

A poslední věc, která mě tedy ale neuvěřitelně vytočila. Prostřednictvím paní předsedající, reaguji na pana Okamuru, vy jste tady obvinil vládu, že nás chce zatáhnout do války. To je naprosto neuvěřitelné, nepřijatelné, odporné. Všichni lidé, jak tady jsou, vládní koalice, a myslím si, že koalice, opozice, pokud chceme udělat něco dobrého pro tuto zemi, tak bychom si v takto zásadních věcech, kde pracujeme pro celý český národ, opravdu bychom měli táhnout za jeden provaz. Já toto považuji, toto obvinění já považuji za hanebnost. A ptám se, komu to slouží? (Potlesk z lavic SPD a ANO.) Komu to slouží, že někdo hází vinu za připravovanou agresi jiného autoritářského státu, že ji hází na svoji zemi, na svoji vládu? Opravdu, pane Okamuro, vy jste se teď dopracoval do role užitečného pomocníka, užitečného pomocníka agresorů. A je to právě ta vaše rétorika, která naopak prohlubuje napětí, prohlubuje nedůvěru a zhoršuje schopnost naší země jednotně obstát proti tomu tlaku, který tady je. Takže já vás žádám, abyste takovýmto hanebným způsobem vládu a kohokoli jiného v této Poslanecké sněmovně, abyste nikoho neobviňoval z toho, že chce tuto zemi vtáhnout do války. To je naprosto nepřijatelné.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama