Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2022 17:24:18

Pane Fialo, odstupte!

Pane Fialo, odstupte!

Ráda bych se vyjádřila k dnes premiérem podepsané Dohodě o dolu Turów. Musím říct, že z postupu vlády v této věci jsem velmi rozčarovaná (a to používám velmi slušný slovník).

Podepsat takovou smlouvu za současné situace je dle mého názoru postup přímo proti zájmům České republiky a jejím občanům. Několik let jsme napříč politickým spektrem a ve spolupráci s neziskovým sektorem v Německu i ČR a s advokáty z Frank Bold společně postupovali v evropských institucích a Evropském parlamentu, polský postup s rozšířením těžby napadali na jednáních výboru PETI a všemožně šířili osvětu o neakceptaci polského chování.

Hejtman Půta (STAN) kudy chodil tak konzistentně vykládal, že dle analýz hejtmanství předpokládané škody pro liberecký region způsobené rozšířením dolu až k českým hranicím mohou dosáhnout mezi 6 až 10 miliardami korun, protože jde o vodovod pro 30 000 lidí. Ano pan hejtman mohl odhad nadsazovat, ale i veškeré vládní materiály vždy počítaly střízlivě se škodou minimálně 2 miliardy korun. Podle poslední informací česká vláda souhlasila se smlouvou, která poskytuje náhradu škody pouhých 45 milionů eur, cca 1 miliardu korun, tedy pouhou polovinu i toho nejstřízlivějšího odhadu možných škod. Postup české vlády je o to nepochopitelnější, že premiér Fiala dnes podepsal tuto extrémně nevýhodnou smlouvu s polským premiérem Morawieckim za situace, kdy všechny karty byly v našich rukou.

Evropská komise dle slov jejího mluvčího z tohoto týdně chtěla již začít vymáhat více jak miliardovou pokutu za neplnění rozsudku Soudního dvora EU, který dal našim nárokům za pravdu a kdy sám Polský správní soud zrušil tento týden platnost dokumentu k prodloužení těžby v Turówě. Já se ptám proč? Měli jsme Poláky v hrsti, a nakonec jsme dostali akorát almužnu? Co na to hejtman Půta, že jej hodili přes palubu jeho nohsledi ze STAN sedící ve vládě? Nebo snad najednou změnil své předchozí analýzy a slova a hodil občany regionu přes palubu on? Proč česká vláda schválila nevýhodné znění smlouvy na tajném nočním zasedání? Jak mohla naše vláda podepsat daný dokument, když čeští advokáti z Frank Bold přišli 3 hodiny před jejím podpisem s informací a jasnými důkazy, že polské PGE, které provozuje Turów souhlasilo, již před létem se závěry českých hydrogeologů, že bariéra, která měla chránit českou vodu před únikem a o níž se celá česko-polská smlouva opírá, je k ničemu a propouští? Mimochodem tato informace byla polské vládě údajně známá již od srpna 2021 a i přesto dělala na nás měsíce ramena, zastrašovala nás a jednala s námi v nedobré víře.

Pokud premiér při znalosti všechno těchto okolností nakonec smlouvu podepsal, jednal dle mého názoru nejenom v přímém rozporu s českými zájmy, které má chránit, ale plivnul do tváře tisícům lidí žijících na česko-polsko-německém pohraničí, jejichž život bude následujících 22 let negativně těžbou ovlivněn. Premiér Fiala k tomu navíc pošlapal roky práce desítek odborníků, advokátů, dobrovolníků i koneckonců nás politiků, kteří se v boji proti této ekologické a vodohospodářské katastrofě společně spojili. Upřímně je mi z celé situace zle.

Pane premiére Fialo, jste slabým předsedou vlády, poškozujete Českou republiku, okamžitě odstupte!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama