Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2022 9:50:00

Miloslav Kala do vedení Nejvyššího kontrolního úřadu

Miloslav Kala do vedení Nejvyššího kontrolního úřadu

Strany vládní koalice se shodly na společné nominaci Miloslava Kaly na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

 Kala řídil Nejvyšší kontrolní úřad posledních devět let, jeho mandát končí k 22. březnu 2022.

„Miloslav Kala je pro nás zárukou kontinuity ve vedení Nejvyššího kontrolního úřadu. Její zachování je žádoucí už s ohledem na to, že úřad aktuálně předsedá Evropské organizaci nejvyšších kontrolních institucí,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Miloslav Kala převzal Nejvyšší kontrolní úřad v době, kdy měl pošramocenou pověst a nízkou důvěru veřejnosti. Během svého působení se zasazoval o to, aby se situace zlepšila a úřad se stal nezávislou institucí, která skutečně pomáhá v úsilí proti neefektivnímu využití veřejných prostředků. Jsem rád, že bude moci na svou dosavadní práci navázat,“ popsal i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Mým cílem je pokračovat v započaté práci, aby NKÚ fungovalo jako nestranná férová instituce. Chci, abychom přistupovali k veřejné správě jako partneři. A přicházeli se smysluplnými návrhy vedoucími ke zlepšení výsledků, hospodárnosti a transparentnosti, což napomůže zlepšení práce úřadu a služeb pro občany,“ popsal Miloslav Kala, který se mimo jiné v minulosti zasadil o schválení novely zákona o NKÚ, která kontrolorům umožnila zařadit do své činnosti audit výkonnosti. Stejně tak novely jednacího řádu vlády, jež zvýšila tlak na přijímání nápravných opatření k nálezům popsaným v kontrolních závěrech.

NKÚ pod Kalovým vedením rovněž uspěl se svou kandidaturou na předsednictví EUROSAI (organizace sdružující nejvyšší kontrolní instituce 52 zemí Evropy) a bude stát v čele této organizace do roku 2024.

Prezidenta NKÚ na návrh Poslanecké sněmovny jmenuje prezident republiky. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama