Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

  • ANO 2011
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2022 19:39:00

Doporučuji zaměřit se také na seniory

Doporučuji zaměřit se také na seniory

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o opatřeních v oblasti zaměstnanosti v oblasti sociálního zabezpečení v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

 Milé kolegyně, milí kolegové, faktická poznámka strašně stručná.

Dovolím si doporučit využít, pokud se tak již nestalo, právě proto, aby se zajistil celý komplex těch otázek v oblasti sociální, velmi dobře fungující vládní výbor pro ochranu práv dětí, který máte k dispozici, který pracoval při řešení pandemické situace opravdu skvěle. Udělali jsme tam takové dětské desatero.

Vím, že těch 50 % lidí, kteří přicházejí z Ukrajiny, jsou děti. Vede ho paní předsedkyně výboru Klára Lorenčíková Šimáčková, která je velmi akční. Myslím si, že by vám mohla v této oblasti velmi pomoci, protože ten komplex věcí, které budete řešit, se netýká jenom sociálních dávek, ale právě i kompenzace té újmy, ke které došlo v souvislosti s tím útěkem, úprkem, oddělením od toho jednoho rodiče.

Druhá věc. Doporučuji se také zaměřit v této souvislosti - samozřejmě to není v tom návrhu přímo explicitně obsažené, pozměňovací návrh jsme záměrně žádný nepřipravovali - na starší lidi, seniory. Je tam zase vládní výbor pro práva starších lidí, který velmi dobře pracuje pod vedením docentky Bílkové z Právnické fakulty UKA, kteří by vám také mohli pomoci. Myslím, že na tyto lidi také nesmíme - byť jsou ve výrazně menším počtu, ale jsou ve výrazně horší situaci z hlediska budoucnosti, kteří k nám přicházejí - zapomínat.

Takže to jsem chtěla jenom připomenout a říci, že podpoříme - i kdybych překročila ten čas, dovolte mi prosím dokončit tu větu - kolegyni paní poslankyni Pastuchovou, které velmi děkuji určitě nejenom za hnutí ANO. Protože tímto příkladem dává, myslím, jednoznačněji než možná my tady schvalováním zákonných textů konkrétně najevo svoji podporu uprchlíkům z Ukrajiny.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama