Mgr. Ivan Adamec

  • ODS
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2022 23:15:00

Vesnické obchůdky zahubila regulace, která se nazývá EET

Vesnické obchůdky zahubila regulace, která se nazývá EET

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 6. dubna 2022 k zákonu o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů

 Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážená paní ministryně, vážený pane ministře, dámy a pánové,

já budu trošku reagovat tady na emotivní vystoupení paní kolegyně Balaštíkové, která se tomu opravdu věnuje, je to vidět, a ona tady to vlastně vzala všechno, jak se říká, zgruntu. Já jsem zvědavý po těch debatách, až tady povedeme v těch výborech, až se to vrátí sem zpět na plénum, kam se dopracujeme.

Víte, ono slovo regulace vždycky vyvolává samozřejmě řadu otazníků, řadu animozit, protože když něco regulujete, tak vždycky je to tak, že jedné straně se to líbí, ta regulace, druhé straně se to nelíbí, protože tou regulací je postižena, a mně se na tom nelíbí to, že deformujeme trh. A říkám to zcela otevřeně, již chápu, že ty řetězce tady můžou dělat problémy, ale já se znovu opakuji. My Češi prostě chodíme do řetězců ze dvou důvodů. Je to na jednom místě a je to levnější v těch marketech, proto tam ti lidé chodí.

Když pojedete do Rakouska do jakékoliv vesnice, do jakéhokoliv městečka, tak tam mají Rakušané své obchody a chodí si do těch svých obchodů. A do těch marketů nevím, kdo chodí, které jsou na okraji těch měst a vesnic. A funguje to tam. Akorát problém je v tom, že dneska už i ti Rakušané podléhají tomu, řekl (bych), společenskému tlaku, honbě za nejlevnější potraviny a začínají chodit do těch marketů taky.

Co se týká vesnických krámků, tak ta problematika je podstatně širší než jenom nějaká regulace u významné tržní síly. Já si myslím - a myslím si to zcela vážně - že vesnické obchůdky zahubila regulace, která se nazývá EET. Prostě to tak je. A myslete si o tom, co chcete, dneska na vesnicích, pokud je nějaký krámek - pokud dostane dotaci od Ministerstva obchodu a průmyslu, ona se ta dotace nějak tak jmenuje, vesnický obchůdek - no, tak tam přijde někdo a (bude?) se snažit prodávat chvíli, většinou jsou to naši čeští Vietnamci, ale kteří, když přijdou za konkrétním starostou, řeknou ale - starosto, chci krámek a neplatit. Neplatit. Takhle dopadla regulace tohoto typu.

Takže berme to tak. Já nevím, co tady vyřešíme těch za několik týdnů v těch výborech a pak tady na plénu. A nedělám si iluze. Nedělám si iluze, je to komplikované téma a jakákoliv regulace je velký problém. Vím, že zemědělský výbor také přijal usnesení, kde chce kontrolovat marži těch obchodů, což je podle mě také problematická záležitost, protože to není tak jednoduchá záležitost a jak se s tím popasovat. A já znovu říkám, že chápu, že je tlak na ty řetězce, ale pro mě nejlepší tlak byl na osvětu občanů, ať si chodí kupovat do svých vlastních krámků.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama