Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2022 21:32:09

Vích (SPD) Jasné NE základnám cizích států v ČR

Vích (SPD) Jasné NE základnám cizích států v ČR

Vládnoucí pětikoalice se snaží odvrátit pozornost českých občanů od své neschopnosti řešit energetickou a inflační krizi upřením pozornosti na Ukrajinu.

Zatímco pro naše občany nedělá prakticky nic, velmi se stará v zájmu „posílení naší bezpečnosti“ o umístění základny USA a trvalé přítomnosti vojáků NATO na území České republiky. Bez toho, aby se o takové možnosti rozběhla odborná, veřejná a politická diskuse, ministryně obrany Jana Černochová (z ODS), už o takové možnosti umístění základny USA u nás jede jednat do Spojených států amerických s jejich ministrem obrany Lloydem Austinem. Navíc bez mandátu vlády, jak potvrdil ministr Marián Jurečka (KDU-ČSL).

Je zcela skandální, že se o tak důležitém tématu chystá ministryně obrany Černochová hovořit s kolegy v USA, ale česká vláda o tom tématu vůbec předem nejednala. Není to ani součástí Programového prohlášení vlády, a navíc kategoricky proti jsou i koaliční Piráti, natož aby to bylo předjednáno v Parlamentu. Tento úmysl před volbami současné vládní strany evidentně tajily před veřejností. Nicméně zřejmě si o tom ve vládní koalici již nějakou dobu povídají, neboť myšlenku základny NATO (USA) u nás jí pomáhá prosazovat ministr Jurečka, který navíc uvedl, že základna by mohla být umístěna v Přerově nebo Ostravě – Mošnově. Veřejně to opakovaně zmiňoval pouze europoslanec a bývalý ministr obrany Saša Vondra (ODS). Pro variantu Mošnov by mohlo svědčit nadšení vedení NATO pro pořádání Dnů NATO pravidelně právě v Mošnově. Lokalita Přerova-Bochoře je asi zvažována proto, že zde byla armádní vrtulníková základna, která ale byla v roce 2013 v rámci reorganizace opuštěna a od té doby prostor vytrvale chátrá. Hnutí ANO tento návrh vlády také podporuje. V nedělní Partii v TV Prima to řekl poslanec, místopředseda hnutí a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Je potřeba jasně říct, že zřízení cizí vojenské základny (NATO) na našem území je v první řadě zcela zásadním zásahem do samostatnosti naší země. Je potřeba také jasně odmítnout trvalou přítomnost jakýkoliv cizích vojsk na území ČR. Zároveň je potřeba říct i NE cizím základnám na našem území. Dlouhodobě prosazujeme v SPD přijetí funkčního zákona o referendu, ve kterém by občané měli možnost rozhodnout o zásadních společensko-politických a bezpečnostních otázkách směřování naší země, jako je například právě zřízení základny cizích vojsk na našem území. Jedněch vojáků jsme se zbavili a druhé si sem vezmeme? Jakmile se základna na území cizího státu vytvoří, je prakticky nemožné se jí zbavit, až do pádu daného režimu. Viz pobyt sovětských vojsk v Československu ve 20. století. Tehdy se mělo jednat o dočasný pobyt vojsk.

Umístění americké základny na našem území je navíc zcela zbytečné a není na ni připravena ani veřejnost, která je v tomto názoru spíše proti. Navíc na  velikost naší země máme dostatek vojenských základen - letišť (Náměšť, Čáslav, Kbely, Pardubice) a dají se využít i civilní (Ruzyně, Brno atd.). Počet amerických základen mimo USA je více než 800 a nejvíce jejich vojáků je v Německu. V současnosti je v Evropě rozmístěno asi 60 tisíc amerických vojáků, nejvíce jich je právě v Německu (40 tisíc). 11 tisíc vojáků mají USA v Itálii. Na leteckých základnách ve Velké Británii je 10 tisíc amerických vojáků, přes 1 tisíc ve Španělsku a Belgii a několik stovek vojáků pak působí ve službách armády USA v Polsku, Portugalsku, Řecku a Holandsku. Letectvo USA potom působí na pěti hlavních základnách: Ramstein a Spangdahlen v Německu, Lakenheath a Mildenhall ve Velké Británii a Aviano v Itálii. Američané mají i dalších 80 základen, například Morón (Španělsko), Incirlik (Turecko) a Chiévres v Belgii. Největší základnou je letecká základna Ramstein v Německu. Letectvo USA ji používá hlavně k transportu jednotek a vojenského materiálu, při evakuaci Američanů z různých válečných konfliktů. Stejně tak je využívána k přepravě raněných do nedaleké vojenské nemocnice v blízkém městě Landstuhl, která je největší americkou nemocnicí mimo území USA.

Ramstein je samostatné městečko, kde je nejenom 30 tisíc vojáků USA, ale další tisíce vojáků NATO s rodinnými příslušníky a veškerou potřebnou moderní občanskou vybaveností. Dohromady tak 60 tisíc osob. Tou nezbytnou vybaveností se potom myslí nejenom zázemí pro leteckou techniku a údržbu letounů a letištních ploch, ale také dostatek skladovacích a manipulačních ploch, skladů náhradních dílů, prostředků protivzdušné obrany, komunikačních a zpravodajských prostředků, záložních ploch pro vzlety a přistání letounů, zajištění ochrany proti létajícímu ptactvu a další. Kromě samostatného velitelství základny je potom pro vojáky a jejich rodinné příslušníky vybudován celý komplex přiměřených ubytovacích prostor (podle hodností), tělocvičen, knihoven, nákupních center všeho druhu, služeb, škol, edukačních center, benzínových pump, restaurací, golfová, bowlingová a fotbalová hřiště, kostely a modlitebny atd.  To všechno má navíc svůj samostatný obslužný personál hovořící plynně anglicky s dostatečným bezpečnostním prověřením. Samozřejmě musí být zabezpečeno i kulturní a společenské vyžití mimo základnu a vše je samozřejmě velmi důkladně střeženo. Z toho není vybudováno v podstatě téměř nic a vše by se muselo stavět na zelené louce a stálo by to miliardy a miliardy korun, které nejsou a nebudou, zatímco na západ od nás je toto všechno špičkově dlouhodobě budováno, a navíc je toho příliš mnoho.

Ministryně Černochová a její poradci tedy evidentně vůbec neví o čem to je, a proto je potřeba to ze všech výše uvedených důvodů již dopředu kategoricky odmítnout. Nejen z hlediska bezpečnostního, ale i finančního. Finance je potřeba raději nasměrovat na modernizaci našich pozemních sil a tím dosáhnout lepších schopností obrany území našeho státu. Takhle to jsou pouze vyhozené peníze daňových poplatníků jako laciné politické gesto.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama