Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2012 20:11:05

Díky anonymním akciím mohou peníze snadno mizet do kapes korupčníků

Díky anonymním akciím mohou peníze snadno mizet do kapes korupčníků

Věci veřejné prosadily ze svého programu do programového prohlášení vlády zrušení anonymních akcií.

Ve středu bude vláda tento Návrh zákona o zvýšení transparentnosti akciových společností projednávat. „Problém je v tom, že tento návrh není dostatečně důsledný a nepovede k nápravě současného nevyhovujícího stavu,“ sděluje k problematice Michal Babák, poslanec za Věci veřejné.

 Stávající návrh umožňuje akciovým společnostem výběr ze tří možností, jak postupovat tzn.
 1) Zaknihování do centrálního registru,
 2) imobilizace akcií prostřednictvím komerčních bank a
 3) převedení z majitele na jméno.
 Poslední varianta, kterou si jistě zvolí většina akcionářů, tedy možnost převedení z akcií na majitele na akcie na jméno, nepřináší žádnou transparentnost. „Praxe prokázala, že ani akcie na jméno dohledání vlastníků akciových společností nezprůhlední. Velmi často se stává, že akciové společnosti nemají ani akcie vydané v písemné podobě,“ komentuje Babák.

 Druhou možností, jak postupovat je imobilizace akcií v komerčních bankách, což bude náročné především z technického hlediska, neboť banky nemají jednotný systém. Vzhledem ke komerčnímu zaměření bank se zde rovněž otevírá prostor pro korupční jednání například antidatování, či řešení situace retroaktivně.

 „Třetí možností postupu, a jedinou skutečně funkční, je zaknihování do centrálního registru. Je logické, že akcionáři si tuto dobrovolnou variantu nezvolí právě pro její funkčnost. A přitom registr není nic nového. Úspěšně funguje již v několika oblastech podnikání například v bankovnictví, pojišťovnictví, či nakládání s odpady. Jediným krokem, který je třeba učinit, je povinnost zaknihování všech akciových společností do centrálního registru.“

 „Z těchto skutečností jasně vyplývá, že návrh předkládaný vládou nevyřeší plnou transparentnost vlastníků akciových společností. Zaknihování nepřináší akcionářům téměř žádnou administrativu, neboť jej mohou provést ve kterékoliv pobočce bank na území ČR.“ uzavírá Babák.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama