ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2012 17:53:56

Dotace ROP se ztrácejí v krajském tunelu

Dotace ROP se ztrácejí v krajském tunelu

Dotace do Karlovarského a Ústeckého kraje jsou čerpány v rozporu se zákonnými pravidly. Politici ODS a ČSSD vytvořili velmi organizovaný systém na jejich "čerpání". Tento systém je od počátku do konce realizace projektu manipulován a ...

Tento systém je od počátku do konce realizace projektu, tedy včetně přidělení veřejné zakázky a jejího předražení kompletně režírovaný a manipulovaný. Současné vedení kraje se proti výhradám auditorů ohradilo:

"Dotační problém ROP: My jsme dokonalí a evropští auditoři hlupci?"Opoziční výhrady a kritika ve vztahu k evropským dotacím Regionálního operačního programu (ROP) i jiných podobných dotačních programů, byly vždy jasné a srozumitelné, přesto spíše zdrženlivé. Přišlo nám žinantní tropit kolem toho nadměrný humbuk, abychom nezpůsobili to, co se dnes stejně stalo – dotace EU do ROP Severozápad jsou v háji. Jedná se dokonce o tom, že bude celý tento program v ČR zrušen. Lídrem celého průšvihu ROP se stal náš kraj v rámci oblasti NUTS II, ve které bylo ke kontrole vybráno 35 projektů ... a všechny jsou špatně! Ostudu z toho máme v celé republice i v Evropě.

Reakce postižených organizací a vedení kraje působí až hystericky. Je úsměvné, s jakou energií cupují kontrolní agenturu jako diletantskou a nekompetentní a zjištěné závady bagatelizují. Je v tom povyku velmi málo sebereflexe a pokory. Hovoří se o systémových vadách, za které vlastně nikdo nemůže. Myslíme si pravý opak.

 Celý dotační systém ROP byl připraven za koaličního vedení ODS a ČSSD, ve volebním období 2004-8. Už tehdy byl jeho funkční mechanismus nastaven zcela obráceně. Namísto, aby vytvořil prostor pro soutěž veřejných projektů v regionu, které by řešily výhradně společensky potřebné nekomerční infrastrukturní stavby jako například komunikace, čističky, zázemí pro vzdělání, sociální, zdravotní a kulturní život, … začaly se prosazovat projekty velmi diskutabilní, bolševicky megalomanské a pro budoucí provoz značně nehospodárné. Od karlovarského letiště, sokolovské IŠTE k ostrovské SPŠ. Mimo ROP, ale také z veřejných prostředků, lze na tomto místě připomenout obdobné případy, ve kterých byly promrhány prostředky - na stavbě silnice R6 odebíráním vršků kopců a naopak přemosťováním dolin či v„losovačkové“ hale v Karlových Varech za miliardu. Všechny ty projekty mají společné rysy – jeví se předražené a zadávání zakázek zhotovitelům zmanipulované.

 Menší projekty rozprostřené do obcí a měst regionu na tom nebyly a nejsou o moc lépe. Navíc nelze přehlédnout, že byly realizovány podle stranické příslušnosti jejich vedení na radnicích ve vazalském vztahu ke stranickému vedení kraje. Zcela nepřijatelným vrcholem dotačního systému ROP bylo dotování soukromých komerčních staveb. Velmi složitě nastavený, sofistikovaný a na podání dotační žádosti nesmírně náročný „systém“ zamotaný v pavučinách priorit a cílů, jejich os, ale zejména také v podružnějším ohýbání priorit v jednotlivých výzvách a hodnotících kritériích je právě to, co průběžně v onom „systému“ napáchali sami krajští politici. Dál to už jen pojistili pečlivě „vybranými“ hodnotiteli projektů, kteréžto pak Rada definitivně schvalovala. Vždy se předem vědělo, jaký projekt bude realizován a také kým bude realizován. Občas tím systémem proklouzly také projekty bez „politického zájmu“, ale jen těžko bez kmotrů a garantů.

  Od počátku tohoto končícího volebního období jsme na to upozorňovali. Žádali jsme zastoupení v Regionální radě soudržnosti, kde bychom průběžně jistě opozičně „zlobili“, ale tím bychom na řadu věcí postupně a včas upozornili. Osvícené vedení kraje toho mohlo využít. Nevyužilo. „Systém“ běžel dál, až se zadřel.

 Bohužel, celý dotační systém vychází z deformace politického prostředí, které v České republice nastolily parlamentní strany. Na základě svých poznání ho pokládám za korupční a mafiánský a způsob výše naznačený není ničím jiným. Jeho důsledkem pak je minimálně 40% předražení realizovaných projektů, což vyjadřuje hodnotu 6 miliard korun, které v dotačním období od roku 2007 přišly na zmar právě v našem ROP Severozápad.

 Odmítáme vidět viníka v „systému“, jak zaznělo z úst například místopředsedy RRS, pana Hybnera. Viníky si vedení kraje musí najít mezi lidmi odpovědnými za nastavení a provoz tohoto systému. Jsou to odpovědní a bohatě placení straničtí funkcionáři a jejich servisní zaměstnanci, kteří nesou nejen jakousi pofiderní politickou odpovědnost, ale také majetkovou odpovědnost za způsobené škody. Neoddělitelnou součástí komplexní odpovědnosti je také odpovědnost trestně právní. Bohužel, nic to nezmění na tom, do jakého světla upadlo morální vnímání našeho kraje i ČR ve způsobu využívání dotačních darů EU. Obávám se, že bude velmi těžké vypořádání s finančními problémy, které s tím přicházejí a také s tím, jak bude možné dotační systém pro čerpání prostředků EU rehabilitovat a nově nastavit.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama