ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2012 14:07:27

Vládní koalice dnešním hlasováním zpochybnila své závazky

Vládní koalice dnešním hlasováním zpochybnila své závazky

"Jsme přesvědčeni o tom, že mezigenerační solidarita má v tuzemském důchodovém systému své nezastupitelné místo, na snahu ji prosadit nerezignujeme,“ komentuje Kateřina Klasnová.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Koaliční poslanci dnes v rámci hlasování o valorizaci důchodů zamítli pozměňovací návrh Věcí veřejných na zavedení principu mezigenerační solidarity. Tu přitom koalice původně chtěla prosadit do tuzemského důchodového systému. „Pro Poslanecký klub VV je to jeden z klíčových bodů. Jednohlasně jsme tento návrh podpořili a jsme připraveni podat formou novely opětovný návrh,“ uvádí k tomu šéfka Poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová.

Mezigenerační solidarita měla umožnit pracujícím rodičům odvádět jedno procento ze svého sociálního pojištění na důchod svých rodičů. Příspěvek v průměrné výši dvě stě korun měsíčně měl zároveň seniorům kompenzovat vládou prosazený pokles valorizace jejich důchodů. Vládní koalice dnešním hlasováním zpochybnila závazek zakotvený jak v programovém prohlášení vlády, tak i v dodatku Koaliční smlouvy.

Paradox je, že mezigenerační solidaritu měla v programu i TOP09, která lidem slibovala dokonce možnost odpisu ve dvojnásobné výši ze svého pojistného, než zněl náš pozměňovací návrh, který vládní koalice odmítla. „ Jsme přesvědčeni o tom, že mezigenerační solidarita má v tuzemském důchodovém systému své nezastupitelné místo, na snahu ji prosadit nerezignujeme,“ komentuje Kateřina Klasnová.

Pro poslance Michala Babáka je překvapivé, že koalice opomíjí myšlenku aspoň částečného osvobození tuzemských penzí od závislosti na státu. „Koalice propásla účinnou příležitost adresně podpořit rodiny s dětmi a posílit sounáležitost mezi generacemi. Rezignovala na ocenění kvalitního a zodpovědného rodičovství, na šanci umožnit dětem podpořit své rodiče a posílit tak pozitivní vztah mezi generacemi,“ říká Babák.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama