ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.06.2012 14:07:08

Klasnová: Záměr obnovy Prunéřova? 25 miliard může vyletět komínem

Klasnová: Záměr obnovy Prunéřova? 25 miliard může vyletět komínem

Již minulý týden interpelovala šéfka poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová ve sněmovně úmysl vlády obnovit bloky elektrárny Prunéřov II.

 Poukazovala na mylný předpoklad kapacit těžby Dolu Nástup Tušimice, jakož i na nelegální těžbu uhlí v tomto dole. Požádala o urychlenou součinnost příslušných ministerstev s odborníky.

„ČEZ nabízí elektrárny, nemá uhlí", tvrdila některá média v minulých týdnech. Za nedostatek uhlí může prý Czech Coal podnikatele Pavla Tykače. V článcích se hovoří o uvažovaném prodeji elektrárny Chvaletice v roce 2013 - ta však nemá nic společného s dodávkami uhlí z „Tykačova“ Mostu. Tato elektrárna je však ve skutečnosti zásobována z Dolu Nástup Tušimice, což je těžební jednotka Severočeských dolů, a.s., jejichž stoprocentním vlastníkem je ČEZ. „ČEZ vytrvale popírá a bagatelizuje varování veřejnosti a odborníků, že zmíněný důl nemá k dispozici ani dostatečné zásoby uhlí pro známý záměr obnovy bloků o výkonu 3x250 MW v elektrárně Prunéřov II. Přitom pro jeho ekonomickou návratnost byla deklarována životnost bloků 25 až 30 let, což by při jejich uvedení do provozu v roce 2015 představovalo dodávky uhlí z Tušimic do roku 2039 až 2044. Jenže zásoby uhlí v dole Nástup Tušimice budou definitivně vytěženy už v období kolem roku 2030,“ upozornila ve své čtvrteční interpelaci Kateřina Klasnová.

Důsledkem toho by došlo v budoucnosti ke zmaření investic ve výši 25 miliard korun a zároveň vytvoření závislosti této elektrárny na odběru uhlí z jiného dolu. Vzhledem ke konstrukci bloků by s největší pravděpodobností přicházely v úvahu dodávky uhlí z Czech Coal. „Není vůbec možné, že by si tyto skutečnosti manažeři dolů a elektrárenské společnosti neuvědomovali, když byli na tyto skutečnosti zcela prokazatelně upozorňováni již několik let na valné hromadě ČEZ. Tato varování několik let ignorovali i členové dozorčí rady ČEZ s jejich bývalým předsedou a exministrem Kocourkem. Stejně tak i zástupci státu z ministerstva financí,“ uvedla Klasnová. Varování podceňovalo i ministerstvo průmyslu a obchodu při správním řízení v rámci procesu IPPC. V současné době je na tahu ministerstvo životního prostředí, které bylo na tyto skutečnosti upozorňováno v rámci posouzení vlivů na životní prostředí k další hornické činnosti Tušimic na období let 2014 - 2029.
„Současně s tím Krajské státní zastupitelství v Ústí n.L. nařídilo policii došetřit nepovolenou – nelegální těžbu uhlí v části dobývacího prostoru Dolu Nástup Tušimice,“ dodala šéfka poslanců VV. To množství uhlí, které bylo vytěženo bez povolení báňského úřadu Most při plném vědomí některých jeho úředníků, což už v roce 2007 zjistilo ministerstvo životního prostředí, bude chybět do budoucna.
Vzhledem k neudržitelnosti popsané situace se Klasnová zeptala ministrů životního prostředí, financí a průmyslu a obchodu, kdy jejich resorty určí konkrétní termíny odborných jednání v této věci. Je totiž zjevné, že ohledně výdaje 25 miliard za obnovu Prunéřova II panuje příliš mnoho nejasností a rozporů a plánovaná investice 25 miliard korun není podložena reálnými fakty.

Celé znění interpelace Kateřiny Klasnové ze 14. června najdete zde
http://www.katerinaklasnova.cz/novinky/me-interpelace-ve-snemovne


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama