Mgr. Ivan Adamec

  • ODS
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2022 6:40:00

Cílem je kombinovat pozitivní motivaci a přísnější sankce za přestupky

Cílem je kombinovat pozitivní motivaci a přísnější sankce za přestupky

Komentář na facebookovém profilu k dopravě.

 Pod záštitou Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se ve čtvrtek uskutečnila odborná mezinárodní dopravní konference, na níž bylo jedním z hlavních témat řešení zvyšování bezpečnosti mladých řidičů, jakožto jedné z velmi rizikových skupin v počtu dopravních nehod a smrtelných úrazů. Součástí programu bylo rovněž projednání s tím souvisejících legislativních návrhů, které připravilo Ministerstvo dopravy ČR, a jejichž cílem je kombinovat pozitivní motivaci a přísnější sankce za nejzávažnější přestupky. Konference byla součástí programu Road Safety Performance Index (PIN), který zaštiťuje Evropská rada bezpečnosti dopravy (ETSC). Účelem tohoto mezinárodního programu je sdílet v rámci Evropské unie informace o fungujících opatřeních, která v jednotlivých zemích měla pozitivní efekt a pomáhají zvyšovat bezpečnost silničního provozu.

Je důležité si neustále připomínat, že když dojde k závažné dopravní nehodě, způsobí to obrovskou tragédii celým rodinám.

Ministerstvo dopravy navrhlo v připravované novele zákona o silničním provozu dva nové instituty, které dle praxe i výsledků výzkumů v řadě států Evropské unie, přinesly pozitivní efekt.

Prvním je takzvaný řidičský průkaz na zkoušku pro začínající řidiče do dvou let praxe, kdy by měl řidič, po spáchání závažného přestupku, povinnost absolvovat psychologické sezení a speciální program v autoškole zaměřený na zásady bezpečné jízdy. ??Zároveň by byl do tohoto programu zařazen i takový řidič, který spáchal ty nejzávažnější přestupky, které jsou ohodnocené 6 trestnými body nebo mu byl udělen zákaz řízení.  

Druhým je možnost řídit od 17 let, ale pouze v doprovodu zkušeného mentora, který musí být minimálně 10 let držitelem řidičského oprávnění, musí mít nulový stav bodového konta řidiče a je zde nulová tolerance vůči alkoholu. Průzkumy v zemích, kde toto pravidlo již funguje řadu let ukázaly snížení nehodovosti v prvním roce samostatného řízení téměř o pětinu oproti předchozí situaci, kdy toto pravidlo zavedeno nebylo.

Návrh novely rovněž zahrnuje zjednodušení bodového systému pro řidiče s tím, že dochází ke í přísnění bodového systému, a zvýšení pokut u přestupků, které byly dlouhodobě vyhodnoceny jako příčiny nejzávažnějších dopravních nehod. Plánovanému uvedení novely zákona o silničním provozu do praxe (v roce 2024) bude ještě předcházet debata v Poslanecké sněmovně, která by se měla opírat o fakta a odborné argumenty. Proto jsem rád, že se podařilo tuto konferenci pod záštitou Hospodářského výboru uspořádat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama