ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2012 11:16:00

Návrh na „zastropování“ přímých plateb pro zemědělce může poškodit naše farmáře

Návrh na „zastropování“ přímých plateb pro zemědělce může poškodit naše farmáře

Koncem června na zasedání Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu začalo konkrétní projednávání zpráv k legislativním návrhům Evropské komise na reformu Společné zemědělské politiky (SZP) EU.

„Považuji za prioritní, aby nová SZP byla jednoduchá, transparentní, spravedlivá a zároveň vytvářela předpoklady pro zvýšení konkurenceschopnosti evropských farmářů,“ řekl po jednání europoslanec Robert Dušek (ČSSD), člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu.

Europoslanec Dušek nepodporuje zavedení jakýchkoli opatření, která rozlišují úroveň podpory podle uměle zvolených kritérií, neboť podle něj vedou k nárůstu administrativní zátěže a jsou v přímém rozporu s principy zjednodušení SZP.

„Proto se stavím proti návrhu na „zastropování“, jelikož to způsobí výrazný nárůst administrativy. Současně podporuji nezbytnost vymezení aktivního farmáře. V otázce definice aktivního zemědělce bych navrhoval umožnit prostor pro flexibilitu na národní úrovni s ohledem na rozdílné podmínky v jednotlivých členských státech,“ sdělil Dušek.

Co se týče ekologizace přímých plateb, domnívá se europoslanec za ČSSD, že opatření „ozelenění“ (greening) by měla být motivačního, a tedy spíše dobrovolného charakteru. Jako jeden z hlavních cílů stávající reformy pak považuje zjednodušení SZP.

„Pokud je řeč o konkrétních opatřeních „ozelenění“, nepodporuji především nařízení, aby 7 procent půdy zůstalo ležet ladem. To by podle odhadů mohlo znamenat miliardové ztráty pro evropské zemědělství. Navíc tento návrh ozelenění zavádí další kontroly a přináší větší administrativní zátěž pro zemědělce. S tímto návrhem nesouhlasím, protože představuje také útok na produkci potravin ve chvíli, kdy všechny mezinárodní organizace, jako je FAO (Food and Agriculture Organization), uskupení zemí G20 a další apelují na budoucí zajištění potravinové bezpečnosti,“ dodal europoslanec.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama