Ing. Petr Kulhánek

  • BPP
  • Karlovarský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2022 5:34:00

Stav technologie drahovického bazénu ještě prověříme

Stav technologie drahovického bazénu ještě prověříme

Karlovarský kraj nechá ještě před rozhodnutím o ukončení provozu bazénu, který je součástí domova mládeže v Karlových Varech Drahovicích, nezávisle prověřit stav technologií bazénu.

 Zároveň chce jednat se sportovními kluby o jejich situaci. Na základě nových informací, které zazněly na dnešním jednání se zástupci města Karlovy Vary, to potvrdil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. „Bazén je od 2015 ve ztrátě 2 miliony ročně, v dnešních cenách při navýšení energií už přes 3 miliony. Ztrátu přitom nemůže hradit Karlovarský kraj jako zřizovatel příspěvkové organizace Domov mládeže a školní jídelna Karlovy Vary, která bazén provozuje jako doplňkovou činnost, protože mu to zakazuje stanovisko ministerstva školství.

Bazén taktéž vykazuje dlouhodobě nízké využití, podle mých informací na úrovni 35 procent. To jsou věci, které nás vedly k úvaze ukončit provoz bazénu. Po dnešním jednání se zástupci města a se správcem bazénu Václavem Novosadem ale máme nové a zcela odlišné informace k stavu bazénové technologie. Zatímco podle vedení domova mládeže byly už v roce 2016 nutné náklady na opravu bazénu ve výši 16 milionů korun, podle správce jde o investici jen v řádu stovek tisíc korun. Proto jsme se domluvili s ředitelem KV Areny Karlovy Vary Romanem Rokůskem, že vyšle své technické pracovníky na nezávislé posouzení stavu technologie, abychom získali relevantní údaje,“ vysvětlil hejtman.

Jak uvedla primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová, město má v současnosti na svém území 5 bazénů, které jsou přístupné veřejnosti. Ne všechny jsou ale vhodné pro aktivity sportovních klubů a některé z nich už by nebyly kapacitně schopné pojmout další kluby, které nyní mají zázemí pro svou činnost v drahovickém bazénu. Podle hejtmana Petra Kulhánka proto Karlovarský kraj svolá jednání se sportovními kluby, kterých se případné ukončení provozu bazénu v Drahovicích týká, aby se domluvili na tom, zda kapacity pro jejich činnost ve městě skutečně chybí. „Informace z našeho odboru školství jsou totiž takové, že další karlovarské bazény bez problému potřeby klubů pokryjí,“ uvedl hejtman.

Poslankyně a krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová na tiskové konferenci k jednání kraje a města připomněla, že už v roce 2019 byl velký tlak na vedení kraje, aby se bazén zavřel. Nicméně následně došlo k nákupu nového výměníku a provoz bazénu zůstal zachován.

Definitivní rozhodnutí o budoucnosti provozu bazénu v Drahovicích by mělo zaznít na zasedání Zastupitelstva Karlovarského kraje v pondělí 12. prosince 2022. Původně kraj kvůli příliš vysokým nákladům na opravu technologie, ztrátovému provozu bazénu a s ohledem na jeho nízkou vytíženost plánoval od 1. ledna 2023 ukončení provozu. „Jsme ale připraveni vzít v potaz nezávislý posudek stavu technologie a jednat s kluby, abychom vyšli vstříc i těm, kteří se starají o sport dětí a mládeže, nebo vykonávají činnost vodních záchranářů. Pak případně stanovíme přechodné období provozu bazénu, než se věci definitivně vyjasní,“ uzavřel hejtman.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama